Medya Girişimciliği Deneme Sınavı Sorusu #1396546

İdeal eylem ve davranış biçimleri sunmak yerine, toplumda ve bireyde var olan değer ve olguları tespit ederek bunların sosyolojik ve psikolojik yönleriyle ilgili araştırma yapılmasıyla ortaya çıkan bir etik türü aşağıdakilerden hangisidir?


Betimleyici etik

Normatif etik

Meta etik

Formalist etik

Analitik etik


Yanıt Açıklaması:

Betimleyici etik; herhangi bir değer yargısına yer vermeksizin, olayı resmeden etik sahasıdır. Norm bildirmek veya kural koymak yerine, sadece eylemleri gözlemleyerek bilimsel ve/veya betimsel yolla tanımlamayı amaçlayan görüştür. Betimleyici etik, ahlak alanındaki bilimsel ve materyalist yaklaşımı tanımlar. Bu etik anlayışı; norm bildirmek ya da kural koymak yerine, sadece insan eylemini gözlemleyerek eylemlerin sonuçlarını betimlemektedir. Dolayısıyla, o insanların ahlaki görüş ya da inançlarıyla ilgili olgusal önermelerden meydana gelen etik türünü ifade etmektedir (Cevizci, 2008).

Ahlaki değer tanımlamaları veya eleştirileri yapılmaz. İdeal eylem ve davranış biçimleri sunmak yerine, toplumda ve bireyde var olan değer ve olguları tespit ederek bunların sosyolojik ve psikolojik yönleriyle ilgili araştırma yapılmasıyla ortaya çıkan bir etik türüdür. Etik burada bir nevi gözlemcidir. Var olan gözlemlenir, eleştirilir ve çıkarımlarda bulunulur. Bir toplum içerisinde neyin kötü olduğunu tespit eder. Hazzın nasıl bir duygu ve eylem olduğunu psikolojik olarak tahlil ederken iyi-kötü değerlendirmesinden uzaktır. Zira yargı belirtmek betimleyici ahlak anlayışıyla bağdaşmamaktadır.

Bu nedenle doğru yanıt a) seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum