Medya Siyaset Kültür Deneme Sınavı Sorusu #350167

Aşağıdakilerden hangisi John Keane’in “Medya ve Demokrasi” kitabında söz ettiği üç tür yayıncılıktan biri olan devlet yayıncılığı ile ilgili söylenebilir?


Yayıncılık politikaları piyasa ilkelerince belirlenmektedir.

Zararlı ve tehlikeli olan içerikler medya sistemi tarafından ayıklanır.

Enformasyon akışı tek yanlı değildir, toplumsal talepler diğer yurttaşlara taşınır.

İletişimin demokratikleştirilmesi veya demokrasinin gelişimine hizmet etmesi için formüle edilmiştir.

Kaynakları lisans anlaşmaları, konsalide bütçeden ödemeler ve belli malların tüketimlerine konan vergilerden sağlanmaktadır.


Yanıt Açıklaması:

Devlet yayıncılığında iletişim alanını dolduran iktidarın tercih ettiği enformasyondur. İktidar, iletişim alanını kontrol eder. Eleştirel görüşler bu kanalda kendine yer bulamaz. Zararlı ve tehlikeli olanlar medya sistemi tarafından ayıklanır. Varolan siyasal iktidarın uygulamalarını destekleyen görüş ve kimlikler kendilerine yer bulabilirler.

Bu tür yayıncılık, genellikle, bir tür toplum mühendisliği içermektedir. Toplum mühendisliğinden kastettiğimiz, eğitim ve iletişim sistemlerinin kontrol edilmesi ile toplumun değer sisteminin ve dünya algısının biçimlendirilmesidir. Bu tür süreçlerde totaliter yönetimi oluşturan devletin resmi ideolojisi yurttaşlara aktarılmak ve benimsetilmek istenir. Enformasyon akışı tek yanlıdır. Toplumsal taleplerin diğer yurttaşlara ve siyasal alana taşınması engellenir. D ve E şıkları kamu hizmeti yayıncılığını anlatmaktadır

Yorumlar
  • 0 Yorum