Medya Siyaset Kültür Deneme Sınavı Sorusu #352845

Halk kültürü için aşağıdakilerden hangileri söylenebilir?

I. Aynı yer ve zamanda yaşayan insanların kendi için kendini, kendine ve çevresine anlatımıdır.

II. Halk kültürü ürünleri, yaşamın dolaysız yansımalarından oluşarak, kültürel ögenin dış etkilerle dönüşüme uğramasına engel olur.

III. Halk kültürü, halkın tüm sevinçlerini, acılarını ve protestolarını içerir.

IV. Halk kültürü, halkın topluma uyum sağlamasına olanak tanıyan ve toplumdaki bireylerin tümü tarafından üzerinde anlaşmaya varılmış değerler sistemi temelinde yükselmektedir.

V.  Kendiliğinden özelliğine sahiptir, insanlar, olmayan bir şey, yaşanmamış bir duygu için herhangi bir kültürel pratik geliştirmezler.


I, II, V

I, II, III, IV

I, II, V

III, IV, V, VI

I, II, III, IV, V


Yanıt Açıklaması:

Halk kültürü, aynı yer ve zamanda yaşayan insanların kendi için kendini, kendine ve çevresine anlatımı olarak tanımlanmaktadır. Buradaki vurgu, kültürel pratiklerin kendiliğinden gelişmesidir. İnsanlar, olmayan bir şey, yaşanmamış bir duygu için herhangi bir kültürel pratik geliştirmezler. Halk kültürü, halkın tüm sevinçlerini, acılarını ve protestolarını içerir. Yukarıda belirtilen kendiliğinden özelliği bu nedenledir. Çarşamba’yı sel almadan, Çarşamba’yı Sel Aldı türküsü yakılmaz. Halk kültürü, halkın topluma uyum sağlamasına olanak tanıyan ve toplumdaki bireylerin tümü tarafından üzerinde anlaşmaya varılmış değerler sistemi temelinde yükselmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum