Medya Siyaset Kültür Deneme Sınavı Sorusu #354006

Cinsiyetçi işbölümü için aşağıdakilerden hangileri söylenebilir?


Toplumsal cinsiyet ilişkilerini toplumsal cinsiyet kavramının sorgulayıcı potansiyeli açısından ele aldığımızda, cinsiyete dayalı ayrımcılığın temelinde cinsiyete dayalı iş bölümünü görürüz.

Cinsiyetçi iş bölümü, cinsiyetin toplumsal olarak yapılandırılmasının merkezinde yer alır.

Toplumsal cinsiyete dayalı iş bölümünü, basitçe, kadınların ve erkeklerin toplumsallaşma süreci içinde yerine getirdikleri farklı işlevlerin bir bölümüdür.

Özel alan ve kamusal alanın, bir karşıtlık ve astlık/üstlük oluşturacak biçimde bölünmesiyle, kadınların özel alandaki etkinlikleri onların toplumsal iktidara ve mülkiyete sahip olmalarını engellemiştir.

Özel alandaki sorumlulukları daha soyut olan erkekler ise kamusal alandaki rolleri sayesinde bir otorite sahibi olmaktadırlar.


Yanıt Açıklaması:

Cinsiyetçi iş bölümü, cinsiyetin toplumsal olarak yapılandırılmasının merkezinde yer alır. Toplumsal cinsiyete dayalı iş bölümünü, basitçe, kadınların ve erkeklerin toplumsallaşma süreci içinde yerine getirdikleri farklı işlevlerin bir bölümü gibi algılamaktan öte, iktidar ve otorite alanlarının kurgulanma ve işleyiş biçimlerinin ortaya çıktığı toplumsal bir pratik olarak ele almak gerekir.

Yorumlar
  • 0 Yorum