Medya Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #470094

Cep telefonuyla patronun çalışanına istediği sunumun özelliklerini anlatması kişiler arası iletişimin hangi amaçla kullanıldığını göstermektedir?

 


İlişkisel amaçlı

 

Enformasyon amaçlı

 

İfadesel amaçlı

 

Sohbet amaçlı

 

Ast-üst ilişkisi

 


Yanıt Açıklaması:

Kişiler arası iletişimlerinde insanlar çeşitli sosyal eylemlere girerler. Bu eylemlerini gerçekleştirmek için hem doğal (teknolojiyle aracılanmamış) iletişim araçlarını hem de teknolojiyle aracılanmış araçları kullanırlar. Bu kullanımlar tesadüfi değildir, amaçlı birer

eylemi gerçekleştirmek için seçilmişlerdir. Dolayısıyla, ses dâhil her tür araç “işlevsel” karaktere sahiptir. kişiler arası iletişim araçlarının sosyal kullanımı çoğu kez, ilişkisel ve ifadesel amaçlıda olduğu gibi birbiriyle iç içedir. Enformasyon amaçlı kullanıma bakıldığında; Bu tür kullanımda amaç araçları ya enformasyon alışverişi ile paylaşma ya da enformasyon verme ve alma biçimlerinde olabilir. Paylaşma bir iş birliği ortamında olandır. İlişkisel amaçlı kullanıma bakıldığında; Bu tür kullanımda araçlar ilişki kurmak, sürdürmek, içeriğini değiştirmek veya durdurmak için kullanılabilir. İfadesel amaçlı kullanımda ise; kendimizi kendimize veya diğerlerine ifade etmek için çeşitli yollara başvururuz. Bir sevgi duygusunu ifade etmek için seçilen söz ve yapılan bir jest veya verilen bir hediye böyledir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum