Medya ve Etik Deneme Sınavı Sorusu #864571

“.Basın özgürlüğü denilen şey, burjuva toplumlarında, fakir halkı, mazlum ve sömürülen kitleleri, gazetelerini milyonlarca basarak, her gün, sistemli ve sürekli bir şekilde, aldatan, uyutan ve onların ahlakını bozan zenginlere ait bir yetkiden ibarettir... Şu anda gerçeği ellerinde tutanlar zenginler ve büyük partilerdir." sözleri kime aittir?


Marx

Lenin

Mussolini

Hitler

Stalin


Yanıt Açıklaması:

Sovyet rejimini kuran Bolşevik Devrim’in lideri Lenin, gazetenin yönlendiren ve düzenleyen niteliğe sahip bir propaganda aracı olması nedeniyle, genel anlamda kitle iletişim araçlarının devlet tarafından denetlenmesi gerektiğini söylemiştir.

Ayrıca Lenin, Basın Özgürlüğü Üzerine adlı makalede şunları belirtmektedir: “... ‘Basın özgürlüğü denilen şey, burjuva toplumlarında, fakir halkı, mazlum ve sömürülen kitleleri, gazetelerini milyonlarca basarak, her gün, sistemli ve sürekli bir şekilde, aldatan, uyutan ve onların ahlakını bozan zenginlere ait bir yetkiden ibarettir... Şu anda gerçeği ellerinde tutanlar zenginler ve büyük partilerdir.’... Bolşevik lideri uydurma haber makinesinin devletin elinde istediği gibi kullanılmasını istemektedir... Lenin açıkça söylüyor: ‘Bir gazete sadece bir propaganda ve tahrik aracı değil, aynı zamanda toplumu örgütleme aracıdır da’...”

Yorumlar
  • 0 Yorum