Medya ve Etik Deneme Sınavı Sorusu #1215590

  1. Gazetecilikte temel işlev, gerçekleri bulup bozmadan, abartmadan ve hiçbir baskının etkisi altında kalmadan, en kısa zamanda ve edinilebilen tam bilgiyle kamuoyuna iletmektir.
  2. Gazeteci, mesleki çalışmalarını her türlü çıkar ve nüfuz ilişkisinin dışında tutar, herhangi bir siyasi partide aktif görev almaz.
  3. Doğan Yayın Holding'in "ekonomi" ve "finans" konularında yayım yapan bölümlerinde çalışanlar, hisse senedi sahibi olamazlar ve borsalarda dolaylı ya da dolaysız hisse senedi alıp satamazlar.
  4. Gazeteci, görevini, taşıdığı sıfatın saygınlığına gölge düşürebilecek yöntem ve tutumlarla yapmaktan uzak durur. DYH çalışanları, bağlı oldukları birim yöneticisinin izni olmadan üçüncü şahısların gezi davetlerini kabul edemezler ve onlarla seyahat edemezler.

Doğan Yayıncılık Holding tarafından ilan edilen “yayın ilkeleri”nden yukarıda aktarılan ilk dört ilkenin amacını aşağıdakilerden hangisi doğru biçimde yansıtmaktadır?


Habercilerin haberle ve haber kaynağı ile ilişkilerini düzenlemeyi amaçlamaktadır.

Habercileri kötü niyetli kullanımlara karşı uyarmayı/caydırmayı amaçlamaktadır.

Yayın grubunu olası tehlikelere karşı koruma amaçlı bir ön adım atılmıştır.

Diğer yayın kuruluşlarına karşı rekabette avantaj sağlamaya yönelik bir girişimdir.

Uluslararası yayın organizasyonlarının sempatisini çekmeye yönelik bir adımdır.


Yanıt Açıklaması:

DYH belirlediği ilkelerde yasaların belirlediği sınırlar bir kenara bırakılacak olursa, gönüllü kuruluşları belirlediği farklı etik kodları kendi kurumsal yapıları ve bünyelerinde yer alan yayın organlarının ilgi alanlarını temel alarak yeniden ele almıştır. İlkeler bu hali ile Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesine de Ekonomi Muhabirleri Derneğinin etik kodlarına da atıfta bulunmaktadır. İlkeler daha başında günümüz habercilik sektörü içinde yer alan finans ve ekonomi haberciliğine atıfta bulunarak bu alanda çalışan habercilere piyasada yönlendirmeyi, mesleğin kendi çıkarları için kullanılmasını engelleyici kurallar koymuştur. Bir başka önemli nokta ise haberci ile kaynak arasındaki ilişkilerin düzenlenmesine yönelik kısımdır. Burada haber kaynağından hediye ya da ayrıcalık kabul etmek, yönetimden izinsiz haber kaynağı ile seyahat etmesi ya da planlamasının önüne geçilmiştir. İlk dört madde içinde yer alan bu hususlar habercilerin haberle ve haber kaynağı ile olan ilişkilerini düzenlemek üzere konulmuştur.

Yorumlar
  • 0 Yorum