Medya ve Etik Deneme Sınavı Sorusu #756618

Magazin haberleri ile tabloid haberlerbirbirinden ayıran temel nokta hangisidir?


Magazin insan yaşamını haberleştirir. İnsanları yönlendirici, bilgilendirici görevi olan haberlerin içeriğinin sulandırılarak yüzeyselleştirilmesi haberlerdeki tabloidleşmeyi gösterir.

Magazin olması gereken bir durumdur, tabloidleşme ise özel hayatın gizliliği demektir.

Magazin, basında etik problemlere yol açan konulardan biridir. Tabloidleşme ise, gazetecinin bir başka haber yada yazıdan alıntı yapması durumunda kaynak belirtmemesidir.

Magazin, gazetecinin haberi kendisine mal etmesidir. Tabloidleşme ise, basının eleştiri hakkını kötüye kullanması, hakaret, iftira, aşağılayıcı ifadeler kullanmasıdır.

Magazinde etik ilkelerin ihlali söz konusu olmaktadır. Tabloidleşmede ise, basının tiraj kazanmak amacıyla armağanlar dağıtmasıdır.


Yanıt Açıklaması:

Tabloidleşme haberin ve program içeriklerinin magazinelleşmesi, sansasyonelleşmesidir. Magazin haberleri ile tabloid haberler birbirinden ayrı şeylerdir. Magazin insan yaşamını haberleştirir ve bunda etik problem yoktur. Ama insanları yönlendirici, bilgilendirici görevi olan haberlerin içeriğinin sulandırılarak yüzeyselleştirilmesi haberlerdeki tabloidleşmeyi gösterir ve bu basın etiği açısından sorun teşkil eder. Doğru cevap A'dır.

Yorumlar
  • 0 Yorum