Medyada Çalışma Hayatı Deneme Sınavı Sorusu #1264688

Aşağıdakilerden hangisi gazetecilik mesleğinin Türkiye'de geç profesyonelleşmesinin nedenlerinden biri değildir?


Gazete işletmelerinin çalışanlara az ücret ödemesi

Türk toplumunda 1950'li yıllara kadar okur-yazar insan sayısının az olması

Gazetecilerle ilgili iş güvenlik kanununun geç çıkması 

Türk toplumunda 1950'li yıllara kadar entellektüel birikimi olan insan sayısının az olması

Gazeteciliğin uzun süre diğer mesleklerle birlikte yürütülen bir yan uğraş olması


Yanıt Açıklaması:

Gazetecilik mesleğinin doğuşu, Türkiye’de 1830’lu yıllara dayandığı ha^lde, profesyonel bir meslek olarak kabulü uzun yılları gerektirmiştir. Mesleğin uzun yıllar profesyonelleşememesi, mesleki bağımsızlığın kazanılmasını geciktirmiş, hukuksal olarak koruma kap- samına alınmasını engellemiştir. Mesleğin profesyonelleşmesini engelleyen bu nedenler şu şekilde açıklanabilir:

Gazete işletmelerinin çalışanlara yeterli ücret ödeyememesi, bu nedenlerden biridir. Bu bağlamda gazetecilik mesleği başlıca geçim kaynağı olarak seçilebilecek bir meslek olmadığından, diğer mesleklerle birlikte yürütülen bir yan uğraş özelliği taşımaktadır.

Cumhuriyetle başlayan sürece hatta 1950’li yıllara kadar, Türk toplumunda okur-yazar, dahası entelektüel birikimi olan insanların az olması, bu mesleğin başlıca geçim kaynağı olarak seçilebilmesinin önünde bir başka engeldir. Zira entelektüel birikime sahip olan kişilerin, gazetecilik mesleğinin ücretinin düşük olması nedeniyle memuriyet görevi ile birlikte bu mesleği birlikte yürüttükleri görülmektedir Bu bağlamda da gazetecilik diğer mesleklerin gölgesinde kalmaktadır. Gazeteciliğin profesyonel bir meslek haline gelmesine kadarki süreçte, bütün bunlara ek olarak, Türk toplumunun da gazeteciliğe ve gazetecilere bakış açısı olumsuzdur.

Türkiye'de gazetecilik mesleği bu nedenlerle geç profesyonelleşmiştir. Bunun bir nedeni değil sonucu olarak gazetecilik mesleği ile ilgili iş kanunu geç çıkmıştır. 

Doğru cevap C'dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum