Medyada Çalışma Hayatı Deneme Sınavı Sorusu #1404049

Cumhuriyet'in ik yıllarında Türkiye basını ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


Kağıt ve resmî ilan gibi yöntemlerle basın kontrolü sağlamlaştırılmıştır

Basın tek sesli olarak partiden gelen yönergeleri ve Atatürk devrimlerini tartışmasız topluma aktarma görevi yapmıştır.

Basında çeşitlilik savunulmuş, Kemalist yanlısı yayınların yanı sıra dini yayınlar sıkça basılmıştır.

Ortadan kaldırılan muhalif basının yerine İstanbul’da Yunus Nadi’nin Cumhuriyet’i (8 Mayıs 1924) ve Mahmut Soydan’ın Milliyet’i eklenerek iktidar partisi boşluğu doldurmuştur.

Cumhuriyet’in kurulmasıyla birlikte, yeni dönemin savunucu olan gazeteler ve sahiplerinin yanı sıra önde gelen gazetecilerin bile siyasi ve ekonomik güçleri artmıştır.


Yanıt Açıklaması:

Cumhuriyet’in kurulmasıyla birlikte, yeni dönemin savunucu olan gazeteler ve sahiplerinin yanı sıra önde gelen gazetecilerin bile siyasi ve ekonomik güçleri artmıştır. Ortadan kaldırılan muhalif basının yerine İstanbul’da Yunus Nadi’nin Cumhuriyet’i (8 Mayıs 1924) ve Mahmut Soydan’ın Milliyet’i eklenerek iktidar partisi boşluğu doldurmuştur. Basın sürekli olarak CHP’nin sıkı kontrolü altında tutulmuş, dini yayınlara hiç izin verilmemiş, sola ise Kemalist çizgiye ters düşmemek kaydıyla sınırlı izin verilmiştir. Basın tek sesli olarak partiden gelen yönergeleri ve Atatürk devrimlerini tartışmasız topluma aktarma görevi yapmıştır. CHP, basının bu önemli rolü nedeniyle kendisine bağımlı kılmış ve Yunus Nadi, Asım ve Hakkı Tarık Us, Mahmut Soydan gibi gazete sahip ve yöneticilerini siyasete taşıyarak milletvekili yapmıştır. Ayrıca kağıt ve resmî ilan gibi yöntemlerle basın kontrolü sağlamlaştırılmıştır. Doğru cevap C'dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum