Medyada Dil Kullanımı Deneme Sınavı Sorusu #720359

Aşağıdaki kitle iletişim araçlarında Türkçe kullanımı ile ilgili verilen ifadelerden hangisi doğrudur?


Bir dildeki en basit bir kuralı uygulamamaktan kaynaklanan ihmaller daha büyük dilsel yıkımların da oluşmasına neden olmamaktadır.

Medya çalışanları doğru ve düzeyli bir Türkçe kullanımına her kurum ve kişiden daha çok sahip çıkmalı, ortak bir dil politikası geliştirmelidir.

Medya, dilin öğrenilmesi ve kullanılmasında, insanların dil kullanım becerileri üzerinde aile ve eğitim kurumları kadar etkili değildir.

Edilgin bir okuyucu/izleyici de “medyatik dil”in egemenliğine hapsolması zordur.

Günümüzde dil düzeyleri ve kullanım biçimlerini öncelikle okul belirlemektedir.


Yanıt Açıklaması:

Günümüzde dil düzeyleri ve kullanım biçimlerini öncelikle medya belirlemekte; nasıl konuşulması, hangi kelimelerin seçilmesi gerektiğini medya öğretmekte ve edilgin bir okuyucu/izleyici de “medyatik dil”in egemenliğine kolaylıkla hapsoluvermektedir. Medya dilin öğrenilmesi ve kullanılmasında aile veya eğitim kurumları gibi pek çok yapının ötesinde insanların dil kullanım becerileri üzerinde çok daha etkili olabilmektedir. Medya çalışanlarının, doğru ve düzeyli bir Türkçe kullanımına her kurum ve kişiden daha çok sahip çıkması, ortak bir dil politikası geliştirmesi gerekmektedir. Dildeki en basit bir kuralı uygulamamaktan kaynaklanan ihmaller daha büyük dilsel yıkımların da oluşmasına neden olmaktadır.

Yorumlar
  • 1 Yorum
  • Batu 27.11.2021 22:27:27

    Deneme 2'deki 19. soruyla birebir aynı olmalarına rağmen cevapları nasıl farklı oluyor?