Medyada Eleştirel Yaklaşımlar Deneme Sınavı Sorusu #1204865

Amerika’da kültürel incelemeler ile ilgili olarak hangisi söylenemez?


Amerikalılar İngiltere’den kültürel incelemeleri transfer ettiklerinde, siyasal yanı ve kapitalizme karşı olan eleştirilerini nötrleştirip genel eleştirel kelimelerini tutarak Amerikan tarzı bir kültürel incelemeler yaratmıştır.

Klasik “aktif izleyici” (active audience) tanımını kapitalist sisteme katkısı bulunacağı düşünülerek değiştirmeden, İngiltere'de olduğu gibi kullanmışlardır.

Kapitalist pazar sisteminin egemen materyal üretim ve ilişki gerçeğini masallaştıran ideolojik yeni bir çerçeve kurulmuştur.

Kapitalist sistem “post-modern durumu” yaşatan, tarihin son bulduğu ve tüketimin metindeki diskorslarıyla her gün yeniden tarihsiz bir tarihin üretildiği küresel süper sistem yapılmıştır.

Kapitalizm izleyiciye sunduğu çeşitlilik ve çoklukla sağladığı zengin tüketim olanaklarından dolayı yeniden-meşrulaştırılmıştır.


Yanıt Açıklaması:

Klasik “aktif izleyici” (active audience) tanımının yerine aynı anlama gelen fakat daha taze, masal gibi büyüleyici olan “çoğulcu alımlama” (polysemic reception) söylemi getirilmiştir. Böylece kapitalist pazar sisteminin egemen materyal üretim ve ilişki gerçeğini masallaştıran ideolojik yeni bir çerçeve kurulmuştur.

Yorumlar
  • 0 Yorum