Medyada Eleştirel Yaklaşımlar Deneme Sınavı Sorusu #1313283

Louis Althusser ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?


Yapısalcı bir yaklaşımla kapitalist toplumdaki işleyişin sorunsuzluğunu incelemiş, Marksizm’deki kültür ve politikaya ilişkin eksikleri gidermeye çalışmıştır.

Marks’ın son dönem eserlerinden yola çıkarak Marksist temelli bir kültür kuramı ortaya çıkarmaya çalışmıştır.

Kapitalist sistemin zamanı gelince kendiliğinden devrimi doğuracağı düşüncesini savunmuştur.

Marx’ın ekonomik temelli kuramına, yapı ve bilinçdışı gibi kavramları eklemiştir.

Üstyapıya geleneksel Marksizm’den daha fazla güç atfetmiş ve üstyapının temelden göreli bir özerkliği olduğunu savunmuştur.


Yanıt Açıklaması:

Louis Althusser yapısalcı bir yaklaşımla kapitalist toplumdaki işleyişin sorunsuzluğunu inceleyen, Marksizm’deki kültür ve politikaya ilişkin eksikleri gidermeye çalışan bir düşünürdür. Marx’ın tamamen yanlış anlaşıldığını, yeterince değerlendirilmediğini öne süren Althusser, Marks’ın son dönem eserlerinden yola çıkarak Marksist temelli bir kültür kuramı ortaya çıkarmaya çalışmıştır. Althusser yapısalcı bir yaklaşımla hareket etmiş, Marx’ın ekonomik temelli kuramına, yapı ve bilinçdışı gibi kavramları eklemiştir. Aynı zamanda üstyapıya geleneksel Marksizm’den daha fazla güç atfeden Althusser, üst yapının göreli bir özerkliği olduğunu savunmuştur. Alhusser kapitalist sistemin zamanı gelince kendiliğinden devrimi doğuracağı fikrine de karşı çıkar. Çünkü ona göre politika ve devletten oluşan üstyapının kapitalizmi destekleyici ve koruyucu bir işlevi vardır.

Yorumlar
  • 0 Yorum