Medyada Eleştirel Yaklaşımlar Deneme Sınavı Sorusu #1313261

I. Hegemonya, çoğunluğun, içinde yaşadığı ikincil konuma ikna edilmesi için sürekli rıza üretilmesi ve bunun devamlı yenilenmesi sürecine denir.

II. Hegemonyayı yöneten grupların yalnızca ekonomik bir egemenlik kurmaları yeterli değildir. Kurulan liderliğin ahlâkî ve düşünsel boyutu da bulunuyorsa hegemonyadan söz edilebilir.

III. Hegemonya sürekli bir mücadele alanıdır. Kamusal ilginin dengesini kendi lehine çevirmek ve karşı tarafı yalıtmak amacıyla yapılan tüm süreç hegemonya faaliyetidir.

IV. Hegemonya statik ve sistematik bir süreçtir.

V. Hiçbir egemen yapı sadece güç kullanarak ayakta kalamaz, rızayı da üretmeli, hegemonyayı sürekli olarak yeniden ve yeniden kurmalıdır.

Yukarıda verilen ifadelerden hangileri doğrudur?


Yalnız I

Yalnız IV

I, II, III, V

I, II, III, IV

I, II, III, IV,V


Yanıt Açıklaması:

Hegemonya, çoğunluğun, içinde yaşadığı ikincil konuma ikna edilmesi için sürekli rıza üretilmesi ve bunun devamlı yenilenmesi sürecine denir. Yöneten grupların yalnızca ekonomik bir egemenlik kurmaları yeterli değildir. Kurulan liderliğin ahlâkî ve düşünsel boyutu da bulunuyorsa hegemonyadan söz edilebilir. Hegemonya sürekli bir mücadele alanıdır. Kamusal ilginin dengesini kendi lehine çevirmek ve karşı tarafı yalıtmak amacıyla yapılan tüm süreç hegemonya faaliyetidir. Hegemonya statik ya da sistematik değil, sürekli değişen, kesintisiz bir süreçtir.

Yorumlar
  • 0 Yorum