Memur Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1305880

9- Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi md 11’de ise toplantı ve dernek kurma özgürlüğü düzenlenmiştir. Aşağıdakilerden hangisi Söz konusu düzenleme içinde yer almamaktadır?


Müdahale, meşru bir amaca yönelik olmalıdır.

Müdahalenin, keyfiliği önler biçimde ulusal mevzuatça öngörülmüş olması gereklidir.

Özgürlüğe müdahale niteliğindeki kısıtlama demokratik toplumda gerekli olmalıdır.

Temel hak ve hürriyetler, Anayasanın ilgili maddelerindeki sebeplere bağlı olarak kanunla sınırlanabilir.

Başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amaçlarından birine yönelik olmalıdır.


Yanıt Açıklaması:

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi md 11’de ise toplantı ve dernek kurma özgürlüğü düzenlenmiştir. Sözkonusu düzenlemeye göre; a)Müdahale, meşru bir amaca yönelik olmalıdır. Meşru amaç da ulusal güvenliğin, kamu güvenliğinin korunması, kamu düzeninin sağlanması ve suç işlenmesinin önlenmesi, sağlığın veya ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amaçlarından birine yönelik olmalıdır. b) Müdahalenin, keyfiliği önler biçimde ulusal mevzuatça öngörülmüş olması gereklidir. c) Özgürlüğe müdahale niteliğindeki kısıtlama demokratik toplumda gerekli olmalıdır. Bu anlayış içinde, özgürlüklerin sadece hangi ölçüde kısıtlandıkları değil, kısıtlamanın koşulları, nedeni, yöntemi, kısıtlamaya karşı öngörülen kanun yolları demokratik toplum düzeni kavramı içinde değerlendirilmelidir.

Anayasa, m. 13 Temel hak ve hürriyetler, özlerine dokunulmaksızın yalnızca Anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir. Bu sınırlamalar, Anayasanın sözüne ve ruhuna, demokratik toplum düzeninin ve lâik Cumhuriyetin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olamaz.

Yorumlar
  • 0 Yorum