Memur Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1306200

Görevden uzaklaştırma ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Görevden uzaklaştırma, kamu hizmetlerinin gerektirdiği hâllerde görevi başında kalmasında sakınca görülen devlet memurları hakkında uygulanan kalıcı bir idari tedbirdir.

Görevden uzaklaştırma sadece atama yoluyla iş başına gelen memurlar için kullanılan ve uygulanan bir kavramdır.

Gerekçe olmaksızın sırf “görevi başında kalmasının sakıncalı” olduğu iddiasıyla memurun görevden uzaklaştırılması hukuka uygundur.

Disiplin soruşturması başlatılmamış olması görevden uzaklaştırmaya engeldir.

Disiplin nedeniyle görevden uzaklaştırma süresi en çok on iki ay devam edebilir.


Yanıt Açıklaması:

Görevden uzaklaştırma, kamu hizmetlerinin gerektirdiği hâllerde görevi başında kalmasında sakınca görülen devlet memurları hakkında uygulanan geçici bir idari tedbirdir. görevden uzaklaştırma sadece atama yoluyla iş başına gelen memurlar için değil, örneğin seçimle iş başına gelen mahallî idare organları içinde kullanılan ve uygulanan bir kavramdır (AY md.127/4).

Haklı gerekçe olmaksızın sırf “görevi başında kalmasının sakıncalı” olduğu iddiasıyla memurun görevden uzaklaştırılması idari takdir yetkisinin kötüye kullanılmasıdır. 

Memur görevinden disiplin soruşturması veya ceza kovuşturması nedeniyle uzaklaştırılabilir. Disiplin soruşturması başlatılmamış olması da görevden uzaklaştırmaya engel değildir. 

Disiplin nedeniyle görevden uzaklaştırma süresi en çok üç ay devam edebilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum