Memur Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1181460

Disiplin soruşturmasıyla ilgili soruşturma raporunda ve ona dayalı olarak alınan kararda bulunması gereken başlıca hususlardan biri değildir?


Hakkında soruşturma yapılan kişinin kimliği, görevi ve adresini belirleyen bilgiler

Meydana gelen olayın filmi

Sanığın daha önce aldığı disiplin yaptırımları, ödüller veya başarı belgesi 

Delillerin tartışılması

Failin işlediği fiil ve uygulanacak yaptırım


Yanıt Açıklaması:

Disiplin soruşturmasıyla ilgili soruşturma raporunda ve ona dayalı olarak alınan kararda başlıca şu hususların bulunması gerekir; •    Hakkında soruşturma yapılan kişinin kimliği, görevi ve adresini belirleyen bilgiler,

• İsnat edilen fiilin işlendiği tarih ile idarenin olayı öğrendiği tarih ve soruşturmaya başlama tarihi. Özellikle karar verilirken zamanaşımı sürelerinin dolup dolmadı-ğının araştırılması ve olayda gerekçelendirilmesi gerekir.

• Meydana gelen olayın özeti,

• Soruşturma çerçevesinde toplanan deliller ve bu delillerin özeti (tanık beyanları ve diğer maddi belgeler); delillere ilişkin asıl belgeler soruşturma evrakına eklenecek ve oraya yollama yapılacak, kararda sadece özete yer verilecektir.

• Sanığın daha önce aldığı disiplin yaptırımları, ödüller veya başarı belgesi varsa belirtilir. Çünkü bunlar disiplin yaptırımına karar verilmesinde ağırlatıcı ya da hafifletici neden olarak dikkate alınacaktır.

• Disiplin soruşturmasında sanığa usulüne uygun savunma hakkının tanınıp tanınmadığı ve tanınmakla birlikte bu hakkın kullanılıp kullanılmadığı belirtilmelidir.

• Delillerin tartışılması; kararda uygun illiyet bağının olay ve toplanan deliller çerçevesinde gerçekleşip gerçekleşmediği, hakkında soruşturma yapılan sanığın üzerine atılı fiili işlediği sonucuna varılıp varılmadığı deliller tartışılarak ortaya koyulur. Şayet delillerin tartışmasına girmeden önce zamanaşımı gibi nedenlerle soruşturmanın düşmesine karar verilmesi söz konusu ise bu husus öncelikle belirtilmelidir.

• Failin işlediği fiil ve uygulanacak yaptırım; delillerin tartışılması sonucunda söz konusu fiilin doğru olduğu, toplanan delillere göre bunun soruşturulan memur tarafından işlendiği kanaatine ulaşılmışsa söz konusu fiil ve bunun için öngörülen yaptırım belirtilir. Şayet, soruşturulan memurun fiili öngörülen disipliner sebeplerden hiçbirisine girmemekle birlikte niteliği gereği “benzer bir fiil” olduğu kanaatine varılırsa mevzuatta öngörülen ve kıyasen uygulanması mümkün olan fiil gösterilir ve buna göre yaptırım belirtilir.

• Soruşturulan memurun isnat edilen fiili işlediği ve hangi yaptırımın uygulanması gerektiği gerekçelendirildikten sonra ağırlaştırıcı ve hafifletici nedenlerin uygulanabilirliği irdelenir. Memura uygulanacak disiplin yaptırımının belirlenmesi, “disiplin hukukunda yerindelik” kavramı içerisinde değerlendirilebilecek bir husus olup, disiplin makamının takdir yetkisi de bu bağlamda değerlendirilmelidir. Alman Disiplin Hukukunda bu noktada “özgür takdir yetkisi” ve “bağlı takdir yetkisi” kavramları üzerinde durulmakta olup, keyfiliğin ortaya çıkmaması için takdir yetkisi kullanılırken “yükümlülüğün ölçüsü”, “hizmetin türü”, “olaya”, “zamana”, memurun kişiliğine göre değerlendirme yapılabileceği belirtilmiştir.

• Varılan nihai sonuç.

Yorumlar
  • 0 Yorum