Memur Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1306195

Çift disiplin yaptırımı uygulama yasağına ilişkin aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Disiplin yaptırımı uygulanan memur aleyhine ceza mahkemesince verilen karara dayalı olarak daha once uygulanan disiplin yaptırımını gerektiren fiil nedeniyle yeni bir disiplin soruşturması açılmak suretiyle yeniden disiplin yaptırımı uygulanması hukuka aykırıdır.

Fransa'da bir disiplin fiiline birden fazla disiplin yaptırımı uygulanabileceği kabul edilir.

Aynı disiplin fiilinden dolayı farklı kurumlarca disiplin soruşturması yapılması mümkün değildir. 

Aynı disipliner fiilden dolayı aynı kişi hakkında aynı kurumca birden fazla disiplin soruşturması açılması mümkündür.

Bir disiplin fiili birden fazla disiplin yaptırımının konusunu oluşturabilecek nitelikte bir görünüm arz ediyorsa ve diğer deliller ile de farklı bir sonuca ulaşılamıyorsa sadece ağır olan disiplin yaptırımına göre karar verilmelidir.


Yanıt Açıklaması:

Fransa’da, iyi niyet ve hakkaniyet ilkeleri, içtihatlar ve idareye uygulanan yazılı olmayan kurallara dayanılarak, bir disiplin fiiline ancak bir defa disiplin yaptırımı uygulanabileceği ilkesi kabul edilmiştir.

Kanımızca aynı fiil sebebi ile her bir kurumun diğerinden farklı ve bağımsız olan düzeni ihlal edilmişse her biri kendisi açısından ayrı bir soruşturma yapabilmelidir. Aslında, burada her bir kurumun aynı fiilden dolayı kendisi yönünden yaptığı tek bir soruşturmanın söz konusu olduğu düşünülebilir. 

Aynı disipliner fiilden dolayı aynı kişi hakkında aynı kurumca birden fazla disiplin soruşturması açılamaz. 

Bir disiplin fiili birden fazla disiplin yaptırı- mının konusunu oluşturabilecek nitelikte bir görünüm arz ediyorsa ve diğer deliller ile de farklı bir sonuca ulaşılamıyorsa daha ağır nitelikli disiplin yaptırımına göre karar vermek kanımızca hakkaniyetle bağdaşmayacağı için sadece hafif olan disiplin yaptırımına göre karar verilmelidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum