Memur Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1176888
Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde yer alan Küçükleri Koruma Şubelerinde, çalışan elemanların çocukların hakları, özellikleri ve ihtiyaçları konularında bilgilendirilmesi amacıyla yapılan verilen hangi eğitim kapsamına alınmıştır?
Mesleki faaliyetlere yönelik eğitim |
Görevde yükselme eğitimleri |
İdarecilerin eğitilmesi |
Eğitimcilerin eğitilmesi |
Verimlilik artışına yönelik eğitimler |
Hizmet içi eğitim faaliyetleri; mesleki faaliyetlere yönelik eğitim, görevde yükselme eğitimleri, idarecilerin eğitilmesi, eğitimcilerin eğitilmesi şeklinde sınıflandırılabilir.
Mesleki Faaliyetlere Yönelik Eğitim Bu tür hizmet içi eğitimlerde amaç mesleki bilgiyi ön plana çıkarmak ve personelin, teknolojinin bütün alanlara yansıması ve diğer sosyolojik, siyasi etkenlere, değişen mesleki bilgilere uyumu olup, personelin kişisel gelişimi ön plandadır. Örneğin, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde yer alan Küçükleri Koruma Şubelerinde, çalışan elemanların çocukların hakları, özellikleri ve ihtiyaçları konularında bilgilendirilmesi hizmet içi eğitim kapsamına alınmıştır. Yine idareci, öğretmen, memur ve teknisyenlere bilgisayar kursu; rehber öğretmenlere rehberlik semineri; okulların proje ekiplerineyse Avrupa Birliği proje hazırlık ve yaygınlaştırma faaliyet seminerleri bu tür eğitime örnek gösterilebilir.
Görevde Yükselme Eğitimleri Kurumlar, memurlarını bir üst göreve hazırlamak için yükselme eğitimine alabilirler. Böylelikle üst düzeydeki görevler için kalifiye eleman yetiştirilmiş olur. Görevde yükselme veya unvan değişikliği suretiyle atanacakların yazılı ve sözlü sınavda başarılı olmaları gerekir (Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik md. 8).
İdarecilerin Eğitilmesi Amir veya idareci, başında bulunduğu birimin arzu edilir şekilde çalışmasından, işlerin istenilen nitelik ve değerde neticelendirilmesinden sorumludur. Bu neticelerin alınmasında aksayan hususları bulacak ve onları gidermeye çalışacaktır. Bu ancak eğitimle mümkündür ve amir veya idarecinin tabii görevlerindendir. Eğiticinin seçilmiş veya atanmış olması önemli değildir. İmar ve çevre, yönetimle ilgili konular (bilgisayar, yabancı dil öğrenmeleri gibi), halkla ilişkiler ve saymanlık işleri, ekonomi ve maliye gibi konuların önem taşıdığı anlaşılmaktadır.
Eğitimcilerin Eğitilmesi Eğitimciler için yalnız konunun bilinmesi yeterli sayılamaz, bilgileri en iyi biçimde öğretebilme yeteneklerinin de bulunması gereklidir. Hizmet içi eğitimde görev alacak eğitimcilerin saptanması ve gerekiyorsa yetiştirilmesi yönetmeliklerce kurumun kendi sorumluluğuna verilmiştir. Genellikle verilecek eğitimin konusu üzerinde çalışan üniversite öğretim elemanları bu konuda görevlendirilir. Ülkemizde uzmanlık alanlarına yönelik hizmet içi eğitim verecek eğitimcilerin sayıca eksikliği, olanların yetersizliği problem teşkil eder. Bazı kurumlar bu problemi, eğitimcilerini de kendileri yetiştirme yoluna giderek çözme yoluna gitmiştir. Eğitimci yetiştirme eğitimleri için kurum bünyesinde çalışan personele öncelik verilmektedir.
Yorumlar
- 0 Yorum