Memur Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1286050
Aşağıdakilerden hangisi Memurların görevden ayrıldıktan sonra, memurluk yetki ve imkânlarının kişisel çıkar için kullanılmasının önlenmesi amacı ile almış olduğu önlemlerden biri değildir?
Aşağıdakilerden hangisi Memurların görevden ayrıldıktan sonra, memurluk yetki ve imkânlarının kişisel çıkar için kullanılmasının önlenmesi amacı ile almış olduğu önlemlerden biri değildir?
Kamu hizmetleriyle ilgili gizli bilgileri, yetkili bakanın yazılı izni olmadıkça açıklayamaz |
Görevden ayrılan memurun 3 yıl süre ile eski kurumuna karşı görev ve iş alma yasağı bulunmaktadır |
Görevde iken edindikleri itibar ve güveni sonradan kişisel çıkarları için kullanmaları yasaklanmıştır |
Ayrıldıkları kurum ve kuruluşlara karşı görev ve faaliyet alanlarıyla ilgili konularda doğrudan doğruya veya dolaylı olarak görev ve iş alamazlar |
Ayrıldıkları kurum ve kuruluşlara karşı görev ve faaliyet alanlarıyla ilgili konularda taahhüde giremezler, komisyonculuk ve temsilcilik yapamazlar. |
Gizli Bilgileri Açıklama Yasağı
Memurlar, görevlerinden ayrılmış bile olsalar, kamu hizmetleriyle ilgili gizli bilgileri, yetkili ba- kanın yazılı izni olmadıkça açıklayamaz (DMK md.31). Memurlar, kamu görevleriyle ilgili olarak kitle haberleşme araçlarına bilgi ya da demeç veremez. Bu konuda gerekli bilgiler bakanın yetkili kıldığı görevliler, illerde valiler ya da yetkili kılacakları görevliler tarafından verilir. Askeri hizmet ile ilgili bilgiler özel kanunların ve Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin yetkili, kıldığı personel dışında hiç bir kimse tarafından açıklanamaz.
Ayrıldığı Kuruma Karşı Görev Alma Yasağı
Memurların görevden ayrıldıktan sonra, memurluk yetki ve imkânlarının kişisel çıkar için kullanılmasının önlenmesi amacı ile bazı önlemler alınmıştır. Görevden ayrılan memurun belli bir süre, eski kurumuna karşı görev ve iş alma yasağı bulunmaktadır. Kamu Görevlerinden Ay- rılanların Yapamayacakları İşler Hakkında Kanunun 2. maddesinde, birinci madde kapsamına giren yerlerdeki görevlerinden ayrılanların, ayrıldıkları tarihten önceki iki yıl içinde hizmetinde bulundukları kuruma karşı, ayrıldıkları tarihten başlayarak üç yıl süre ile kurumdaki görevleriyle ilgili görev veya iş alamayacakları ve taahhüde giremeyecekleri, komisyonculuk ve temsilcilik yapamayacakları belirtilmiştir (2531 s. Kanun md. 2). Memurlar, görevden ayrıldıktan sonra, gö- revde iken edindikleri itibar ve güveni sonradan kişisel çıkarları için kullanmamaları bakımından bazı yasaklara tabidir. Görevden ayrılan memur belli bir süre eski kurumuna karşı iş alamaz ve görev yapamaz. 2531 sayılı Kamu Görevlerinden Ayrılanların Yapamayacakları İşler Hakkında Kanunun kapsamı 1. maddesinde belirtilmiştir. Buna göre Kanun, “..., genel bütçeye dâhil daire, kurum ve kuruluşlar ile katma bütçeli idarelerde, bunlara bağlı döner sermayeli kuru- luşlarda, kanunla veya kanunların verdiği yetkiye dayanılarak kurulan fonlarda, belediyelerde, özel idarelerde 12 Mart 1964 gün ve 440 sayılı ve 12 Mayıs 1964 gün ve 468 sayılı Kanunlar kapsamına giren kuruluşlarda, sermayesinin ya- rısından fazlası ayrı ayrı veya birlikte Hazinece veya yukarıdaki daire, idare, kurum ve kuruluşlarca karşılanan yerlerde aylık, ücret veya ödenek almak suretiyle görev yapmış olanlar hakkında uygulanır” (md.1). Bu kapsama giren yerlerdeki görevlerinden hangi sebeple olursa olsun ayrılanlar, ayrıldıkları tarihten önceki iki yıl içinde hizmetinde bulundukları daire, idare, kurum ve kuruluşlara karşı ayrıldıkları tarihten başlayarak üç yıl süreyle o daire, idare, kurum ve kuruluştaki görev ve faaliyet alanlarıyla ilgili konularda doğrudan doğruya veya dolaylı olarak görev ve iş alamazlar, taahhüde giremezler, komisyonculuk ve temsilcilik yapamazlar. Özel kanunlardaki yasaklayıcı hükümler saklıdır (md.2). Kanunda istisnalara da yer verilmiştir.
Yorumlar
- 0 Yorum