Memur Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1306188

I.   Ağır cezayı gerektiren suçüstü hâllerinde soruşturma izni alınmaz. II.  Savcının soruşturma iznini almadan  şüphelinin ifadesini alma yetkisi vardır. III. Yetkili makamın suçun işlenildiğinin öğrenilmesinden itibaren 10 gün içinde soruşturma izni konusundaki kararını vermesi gereklidir. Memurlar hakkında ceza kovuşturmasının yapılması ile ilgili olarak yukarıda verilen bilgilerden hangi/hangileri doğrudur?


Sadece I

I-II

I-III

II-III

I-II-III


Yanıt Açıklaması:

4483 sayılı Kanun ile getirilen en önemli yenilik, memur yargılaması bakımından “izin sistemi”nin kabul edilmiş olmasıdır. Suçun niteliği nedeniyle özel soru ve kovuşturma usullerine tabi olanlar ve ağır cezayı gerektiren suçüstü hâlleri bu kanun kapsamı dışında tutulmuştur. Savcı, söz konusu kanun kapsamına giren bir suçun işlendiği haberini
alması üzerine, sadece ivedilikle toplanması gereken ve kaybolma ihtimali bulunan delilleri toplamak hak ve yetkisine sahiptir. İfade alma yetkisi dahi yoktur. Yetkili makamın, soruşturma izni konusundaki kararını suçun işlenildiğinin öğrenilmesinden itibaren 30 gün içinde vermesi gereklidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum