Menü Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #876705

Aşağıdakilerden hangisi beş temel tasarım ilkesinden biri olan bütünlük ilkesinin ilişkinin kurulabilmesi için kullanıldığı yöntemlerinden biri değildir?


Eksen

Orantı

Çerçeve

Üç nokta yöntemi

Beyaz alan


Yanıt Açıklaması:

Bütünlüğü oluşturacak ilişkinin kurulabilmesi için çerçeve, beyaz boşluk, eksen ve üç nokta yöntemlerinden yararlanılabilir.

- Eksen: Sayfada en az iki olacak şekilde, üç ya da daha fazla yatay ve dikey eksenden yararlanarak bütünlüğün sağlanması en çok kullanılan yöntemdir.

- Çerçeve: Menüde sayfaları çevreleyen çizgilerden yararlanılabilir. Kullanılacak bu çerçeveler çok sayfalı menülerde sayfalar arası bütünlüğü sağlamada kullanılabilir.

- Beyaz Alan: Menüde belli yerlere beyaz boşluklar bırakılarak oluşturulan alanlar sayesinde çerçevedekine benzer bir bütünlük sağlamak mümkün olabilmektedir.

- Üç Nokta Yöntemi: Menüde çok sayıda görselin yer aldığı durumlarda bu görsellerin üç ana grupta toplanacak şekilde ayarlanması bütünlüğün sağlanmasında önemlidir. Göz menü üzerinde yer alan üç unsuru hayali çizgilerle birleştirerek bir üçgen oluşturur. Bu üçgenin kenar uzunluklarının birbirinden farklı olması menüyü tekdüzelikten kurtaracaktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum