Menü Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #933771

Aşağıdakilerden hangisi bol ve gösterişli bir büfe yerleşimi oluşturmak gereken anahtar unsurlardan biri değildir?


Renk

Yükseklik

Tabak ve Ka^selerin Doluluğu

Uygun O¨lçüde Boşluk

Düzenlilik


Yanıt Açıklaması:

Yemek büfeleri, doğası gereği abartılı ve bolluk içeren bir şekilde tasarlanmaktadır. Görsel olarak bolluk, yiyeceğe karşı olan ilgiyi ve iştahı artırmak için misafirleri uyarır. Bol ve gösterişli bir büfe yerleşimi oluşturmak için pek çok anahtar unsur vardır (Gisslen, 2011):

  • Renk: Renk, tabak ve büfe çekiciliğini artırmak için kullanılan çok önemli bir un- surdur. Büfede yer alan yiyeceklerin çeşitliliğini vurgulamak ve zenginliği ortaya koymak adına, büfe tasarımlarında yeteri kadar renk varyasyonu kullanılmalıdır.

  • Yükseklik: Yassı yiyecek maddeleri, yassı servis tabaklarında veya tepsilerde su- nulduklarında fazla çekici görünmemektedirler. Dolayısıyla büfe yerleşimlerinde meyve, çiçek, buz veya yağdan yapılmış heykeller ile belirli yerlerde yükseklik algısı yaratılarak ilgiyi artırmak gerekir. Büfe servislerinde kullanılan bu gibi ilgi topla- yıcı ögelere merkez parça denmektedir. Merkez parçalar tek başlarına yükseklik belirteci olarak kullanılabilecekleri gibi değişken seviyeli yüksekliğe sahip masa- lardan oluşturulan büfeler de yine olumlu sonuçlar doğurabilmektedir.

  • Tabak ve Ka^selerin Doluluğu: Büfede yer alan tabak ve ka^selerin tükendikçe yeni- leriyle değiştirilmesi veya takviye edilmeleri gerekir. Zira boş olan ka^se ve tabaklar, hem bolluk algısını zedelemekte hem de dolu olanlar kadar iştahı artırmamaktadır.

  • Uygun O¨lçüde Boşluk: Yiyecek maddelerinin sayısına bağlı olarak kullanılan alan, boş görünmeye mahal vermeyecek şekilde ve birbirlerine çok uzak olmayacak şe- kilde yerleştirilmelidir (Gisslen, 2011).

Yorumlar
  • 0 Yorum