Mesleki Yazışmalar Deneme Sınavı Sorusu #1203354

Dilekçe hakkının kullanımı çerçevesinde idareye yapılan her türlü başvuruya idarenin vereceği yanıtla ilgili aşağıdaki belirtilen usullerden hangisi doğrudur?


Bireylerin ve tüzel kişilerin başvuru dilekçelerini alan idari makamlar, dilekçelerin alındığı tarih, kayıt numarası ve konusunu gösteren alındı belgesini düzenleyip, bu alındı belgelerini, ücretini talep ederek başvuru sahiplerine verirler.

İmza taşımayan, belli bir konu içermeyen ya da yargı mercilerinin görevine giren konularla ilgili dilekçeler yine de cevaplandırılır.

Başka bir idari makamın görev alanında kalan başvurular cevaplanmaz.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gönderilen dilekçelerin dilekçe komisyonu ile İn­san Hakları İnceleme Komisyonunda incelenerek 60 gün içinde karara bağlanacağı göz önüne alınarak TBMM Dilekçe Komisyonu tarafından gönderilen dilekçele­rinde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca en geç 40 gün içerisinde cevaplandırıl­masına dikkat edilecektir.

Bireylerin ve tüzel kişilerin, kendileriyle veya kamuyla ilgili, dilekçelerine usulüne uygun bir şekilde yaptıkları başvuruların idarece geciktirilmeksizin en kısa sürede cevaplandırılması yasal bir zorunluluktur.


Yanıt Açıklaması:

Bireylerin ve tüzel kişilerin başvuru dilekçelerini alan idari makamlar, dilekçelerin alındığı tarih, kayıt numarası ve konusunu gösteren alındı belgesini düzenleyip, bu alındı belgelerini, herhangi bir ücret talep etmeden, başvuru sahiplerine verirler. Ad, soyad ve adres bulunmayan, imza taşımayan, belli bir konu içermeyen ya da yargı mercilerinin görevine giren konularla ilgili dilekçeler cevaplandırılmaz. Başka bir idari makamın görev alanında kalan başvurular, ilgili idari makama ileti­lir ve başvuru sahibine de bilgi verilir. Bireylerin ve tüzel kişilerin, kendileriyle veya kamuyla ilgili, dilekçelerine usulüne uygun bir şekilde yaptıkları başvuruların idarece geciktirilmeksizin en kısa sürede cevaplandırılması yasal bir zorunluluktur. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gönderilen dilekçelerin dilekçe komisyonu ile İn­san Hakları İnceleme Komisyonunda incelenerek 60 gün içinde karara bağlanacağı göz önüne alınarak TBMM Dilekçe Komisyonu tarafından gönderilen dilekçele­rinde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca en geç 30 gün içerisinde cevaplandırıl­masına dikkat edilecektir

Yorumlar
  • 0 Yorum