Mimarlik Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #1061652

Aşağıdakilerden hangisi mimaride Post-Modern harekete ilişkin söylenmiş olabilir?


Bu harekete göre mimarlık; melez, kararsız, anlamın karışık canlılığı ve zenginliğini içerir olmalıdır.

Mimaride bu hareket; kültürel kimlik arayışları, ya tarihsel mirasın korunması ya da söz konusu mirasa ait biçimlerin mimari yorum çeşitlemeleri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu hareketle birlikte, özellikle ileri teknoloji gerektiren yapılar, birer prestij simgesi olarak tercih edilmiş ve giderek artış göstermiştir.

Modern ilkelere sahip olmakla birlikte, parçalı, eğrisel, köşeleri kırık geometrilerden oluşan yapılar, bu hareketle uygulanan yaklaşımlar olmuştur.

Bu anlayıştaki nitelikli yapılar, tek ve tanınabilir olma, kurum kimliği oluşturma gibi mimari çıkış noktaları ön plana alınarak tasarlanmışlardır.


Yanıt Açıklaması:

Post-Modern mimarlar, Modern Mimari’nin reddettiğ her şeyi kabul edip, kabul ettiklerini reddetmişler; tekdüze, sıkıcı, soyut, sıradan halktan ve tarihten kopuk buldukları modern mimarlığın karşısına, tam tersi kavramları yerleştirmişlerdir. Onlara göre, mimarlık saf değil, melez; kişisel olmayan değil, tam tersi; basit değil, gereğinden fazla olan; net değil, kararsız; tasarlanmış değil, geleneksel; anlam birliği ve netliğinden çok anlamın karışık canlılığı ve zenginliği olan olmalıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum