Moda Tasarım Deneme Sınavı Sorusu #1387767

Hawai'de yaşayan bir modacının terlemeyi önleyen ve serinlik hissi veren bir kumaşla, rahat, akıcı bir tasarım yapması, tasarıma etki eden hangi faktörle ilişkilidir?


İnsan ihtiyaçları

İşlevsellik

Üretime Uygunluk

Kullanıma Uygunluk

Ekonomiklik


Yanıt Açıklaması:

Bu unsurlar dikkate alındığında, tasarımı yönlendiren ve tasarımcının ürün tasarımına etki eden faktörler ortaya çıkmaktadır. Bunları aşağıdaki şe- kilde özetlemek mümkündür:

İnsan İhtiyaçları: Ürün tasarımında en önemli faktör, ürünün insan için üretilmesidir. İnsan; sosyal, kültürel, teknolojik, ekonomik ve estetik değerleri etkilemekte ve bu değerler zamana göre değişiklik göstermektedir (Sezgin ve Önlü, 1992).

İşlevsellik: Tasarımda amaç insan ihtiyaçlarını karşılamaktır. Bunun için, tasarlanacak ürünün işlevselliği, ihtiyaçları tanımakla ve hareket alanını bilmekle mümkündür. Tasarımın hareket noktası işlevsellik ve özgünlük olmalıdır.

Üretim ve Kullanıma Uygunluk: Tasarımı yapılan ürünün üretim açısından da elverişli olması- na özen göstermek gerekmektedir. Üretim açısın- dan elverişli olmayan bir ürünün tasarımı, üretim maliyetlerinin yükselmesine, kullanımda sorunlar çıkmasına neden olmakta ve dolayısıyla kaliteyi de etkilemektedir (Üreten, 1997).

Ekonomiklik: Tasarımları ve tasarımcıyı eko- nomik faktörler de etkilemektedir. Yapılacak tasarımlar, tasarım kapsamına giren her malzemenin en iyi şekilde kullanılmasını sağlayacak biçimde belirlenir. Amaç, tasarımı toplumun tümü için geliştirmek ve toplumu mutlu etmek için kullanmaktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum