Moda Tasarım Deneme Sınavı Sorusu #1394504

Bir tasarımcının müşterinin faaliyet alanları, ihtiyaçlarını öğrenme sürecine ne ad verilir?


Problemi tanıma

Araştırma ve bilgi toplama

Yaratıcılık ve buluş

Çözüm bulma

Uygulama


Yanıt Açıklaması:

Araştırma ve Bilgi Toplama: Araştırma aşama- sı, problemin tanımlanmasından sonra tasarımcı- nın tasarım sorununu ve tasarım projesinin hede- fini tanımladığı ve bu doğrultuda veri topladığı bir basamaktır. 

Becer’e göre bilgi toplama konusu “Yapılacak tasarımda bir hareket noktası bulabilmenin tek yolu, problem hakkında mümkün oldukça çok bilgi toplayabilmektir. Bilgi toplama süreci için- de; müşterinin ihtiyaçlarını ve faaliyet alanlarını öğrenme, başka tasarımcıların benzer problemleri nasıl çözdüklerini araştırma ve tasarımın mesajına ileteceği ortamı denetleme gibi evreler bulunur” (Becer,1999:42) ifadesiyle açıklanmaktadır.

Araştırma bir inceleme ve gözlem olarak bu- günden ya da geçmiş deneyimlerden öğrenmedir. Bu öğrenme evresi kitap okumakla, yaşantı ile belki de gözlemlemekle ancak bunların öncesinde bilgi- leri kaydetmekle ilgilidir (Seivewright, 2013:12,)

Yaratıcılık konusunda ilham veren araştırma süreci zihinsel faaliyetleri harekete geçirmenin ve yeni yönler bulmanın bir yoludur. Moda Tasarımı alanında koleksiyon sürecinden önce farklı görsel ya da yazılı kaynakların araştırılması tema doğrul- tusunda bu kaynakların değerlendirilmesi ve olası tasarım çözümlerinin geliştirilmesi ile mümkün olabilecektir (Seivewright, 2013: 13,).

Yorumlar
  • 0 Yorum