Modern Felsefe 2 Deneme Sınavı Sorusu #952590

Kant'ın deha ve güzel sanat yapıtı ile ilgili görüşlerine dayanarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


Dahi sanatçıda bulunan deha öyle bir yaratma gücüdür ki ürününü varolan dış­sal birtakım kurallara göre yaratmaz, tersine kendi kurallarını kendisinde taşıyan sanat yapıtları ortaya koyar.

Deha yapıtını nasıl yarattığını bilimsel olarak ortaya koyamaz.

Sanat yapıtında bulunan düzen belli bir dış amaca yönelmemiştir, sanat yapıtı kendi iç uyumu bakımından yüksek bir ereklilik taşır, yani ereksiz bir ereklilik taşır.

Deha yani estetik yaratma yetisi, belli bir öğrenme sürecinin ürünüdür.

Seyrettiğimiz bir sanat yapıtı bize pek çok şey söyler, ama biz bunları kesin yargılar biçiminde ifade etmekte zorlanırız.


Yanıt Açıklaması:

Deha yani estetik yaratma yetisi, belli bir öğrenme sürecinin ürünü değildir. “Tinin doğuştan gelen bir yeteneğidir.” Bu nedenle deha yapıtını nasıl yarattığını bilimsel olarak ortaya koyamaz. O yapıtını yaratmaya yarayan düşüncelerin kendisine nasıl oluştuğunu açıklayamaz ama kurallarını kendisinde bulunan doğanın kuralları olarak sunar. Güzel sanatlarda güzel dediğimiz tek bir biçim vardır ama bir tek yöntem yoktur. Bu nedenle sanat yapıtı bireyseldir hem de yüksek derecede. Sanat yapıtında bulunan düzen belli bir dış amaca yönelmemiştir, sanat yapıtı kendi iç uyumu bakımından yüksek bir ereklilik taşır, yani ereksiz bir ereklilik taşır. Bu açıklamaya dayanarak D seçeneğinde yanlış bilgi verilmiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum