Modern Felsefe 2 Deneme Sınavı Sorusu #967448

Hangisi Hegel'in nesnel idealizmi açısından doğru bir bilgiyi ifade etmez?


Hegel geniş kapsamlı ve karmaşık yapılı sistemi boyunca diyalektik yöntemi adım adım uygulamıştır.

Tekil olgular Hegel için ussal değildir; bunlar ancak  bütünün görünümleri olarak algılanabildikleri zaman ussallaşırlar.

Kavram mantığının diyalektik üçlüsünün tez olarak düşüneceğimiz ilk adımı nesnelliktir.

Hegel’in mantığının tüm eğilimi, başlangıçtaki varlık kavramından devinime geçerek, sonunda idea (kavram­ düşünce) fikrine ulaşmaktır.

Hegel varlık mantığı ile öz mantığının sentezi olarak gördüğü kavram mantığının öznellik, nesnellik ve kavram üçlüsüne dayandığını söyler.


Yanıt Açıklaması:

Kavram mantığının diyalektik üçlüsünün tez olarak düşüneceğimiz ilk adımı öznelliktir. Burada özne açısından tümel kavramın birliği önce "yargı"da bölünür; birtakım yargılar olarak karşımıza çıkar ve daha yüksek bir düzeyde "tasım (kıyas)"da yeniden kurulur. O¨znelliğin anti­tezi olan nesnelliğe geçildiğinde ise bu bölümün üçlüleri olarak karşımıza mekanizm, kimyasallık ve ereksellik çıkar. Bu kate­ goriler doğa dünyası ile ilişkilidirler. Kavram mantığının üçüncü aşamasında ise öznellik ve nesnelliğin sentezi olarak karşımızda artık kavram yani idea (düşünce) vardır. İdea’da artık biçimsel ve maddesel, öznel ve nesnel gibi tek yanlı etmenler bir araya getirilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum