Moders Felsefe 1 Deneme Sınavı Sorusu #663366

Hangi şıktaki düşünce Hobbes'un görüşlerini doğru olarak ifade etmektedir?


İnsanda aç gözlülüğe ya da kibre yol açan şey kötü, alçak gönüllülüğe ya da fedakarlığa yol açan şey iyidir.

İnsanların kazanılmış kavrayış  alandaki ayrımlarında en fazla rol oynayan tutkular hizmet, takdir edilme, himaye edilme, güven ve inanç isteğidir. 

Her insan öz güvenliğini sağlamak eğilimindedir ve bunun için daha güçlü bir varlığın himayesine girer.

Bireyler, bir uzlaşma olan sosyal sözleşme ile haklarının bir bölümünü kendilerini yönetmesi için bir yöneticiye devrettikleri hususunda sözleşirler.

İyi ve kötü arasında ayrım yapmak için nesnelerin kendilerinden alınan ortak ölçütler kullanılmalıdır.


Yanıt Açıklaması:

Hobbes’a göre insanda hoşlanmaya ya da mutluluğa yol açan şey iyi, hoşnutsuzluğa ya da mutsuzluğa yol açan şey kötüdür. A şıkkı yanlıştır. Hobbes’a göre insanların kazanılmış kavrayış  alandaki ayrımlarında en fazla rol oynayan tutkular güç, zenginlik, bilgi ve onur isteğidir. B şıkkı yanlıştır. Hobbes’a göre her insan öz güvenliğini sağlamak eğilimindedir ve bunun için başkalarıyla rekabete girer. C şıkkı yanlıştır. Hobbes'a göre, bireyler, bir uzlaşma olan sosyal sözleşme ile haklarının bir bölümünü kendilerini yönetmesi için bir yöneticiye devrettikleri hususunda sözleşirler. D şıkkı doğrudur. Hobbes'a göre, iyi ve kötü arasında ayrım yapmak için nesnelerin kendilerinden alınan ortak bir ölçüt de bulunmaz. E şıkkı yanlıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum