Muhasebe Denetimi Deneme Sınavı Sorusu #795847

Genel kabul görmüş denetim standartları dünyada ilk kez hangi kurum tarafından düzenlenmiştir?


Uluslararası muhasebe uzmanları federasyonu(IFAC)

Sermaye piyasası kurulu (SEC)

Amerikan kamu muhasebecileri birliği (AICPA)

Uluslararası denetim standartlarını (UDS)

Halka açık şirketler muhasebe gözetim kurulu (PCAOB)


Yanıt Açıklaması:

DENETÇİ VE DENETÇİLİK MESLEĞİ

Dünyada Denetçilik Mesleğinin Gelişimi

Muhasebe denetimi başlangıçta sadece belge ve kayıtların hata ve hile açısından incelenmesiyle başlamıştır. 1900’lü yıllara kadar süren bu yaklaşımda işletmenin finansal belge ve kayıtlarının %100’ünün incelenmesi söz konusu idi.

1930’dan itibaren ise muhasebe denetimi, finansal tabloların doğruluğu ve güvenilirliği konusunda görüş oluşturmak üzere, örnekleme tekniklerine dayalı olarak yapılmaya başlanmıştır.

1950’lerden sonra ise muhasebe denetiminin günümüze kadar süregelen iç kontrol sisteminin önce incelenmesi ve elde edilen bulgulara göre esas denetim testlerinin planlandığı inceleme biçimine geçilmiştir. 1947 yılında Amerikan Muhasebeciler Birliği tarafından (AICPA) kabul edilen ve tüm dünyada kabul gören Genel Kabul Görmüş Denetim Standartları içerisinde “İç Kontrolün İncelenme Standardı” bir çalışma alanı standardı olarak yer almış ve günümüze kadar gelmiştir.

Özet

Dünyada denetim mesleği ile ilk düzenlemelerin Amerikan Kamu Muhasebecileri Birliği (AICPA) tarafından yapıldığını görmekteyiz. Genel Kabul Görmüş Denetim Standartları da ilk kez bu kurum tarafından düzenlenmiştir. Günümüzde dünyadaki muhasebe denetimi mesleğiyle ilgili düzenleme yapan en önemli kuruluş Uluslararası Muhasebe Uzmanları Federasyonu(IFAC)’dur. Bu kurul 2004’te pek çok ülke tarafından kabul gören Uluslararası Denetim Standartlarını (UDS) yayınlamıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum