Muhasebe Denetimi Deneme Sınavı Sorusu #808897

Denetçinin hesapların denetimine daha fazla dikkat etmesi gereken, kontrol testlerini ve tözel testleri uygularken mümkün ise örneklem almak yerine gerektiğinde tüm işlemler ve hesap kalanlarını incelemesi gerektiği Dönen varlık kalemi aşağıdakilerden hangisidir?


Ticari ve Diğer Alacaklar

Stoklar

Menkul Kıymetler

Hazır Değerler

Ticari Borçlar ve Diğer Borçlar


Yanıt Açıklaması:

BİLANÇO KALEMLERİNİN DENETİMİ

Dönen Varlıkların Denetimi

Dönen Varlıklar, işletmenin bir yıl veya bir hesap dönemi içinde paraya dönüşen veya tüketilen varlıklarından oluşur. Dönen varlıkların en önemli özelliği bilançonun en likit kalemlerini içermesidir. Bu nedenle, bilançodaki diğer gruplara göre daha riskli kalemlerden meydana gelir. Dönen varlıklardaki başlıca kalemleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Hazır Değerler,
  • Menkul Kıymetler,
  • Stoklar,
  • Ticari ve Diğer Alacaklar.

Hazır Değerlerin Denetimi

Dönen varlıkların diğer bilanço gruplarından daha likit ve riskli olduğunu yukarıda belirtmiştik. Dönen varlıkların içindeki Hazır Değerler kalemi ise Dönen Varlıkların, dolayısı ile bilançonun en riskli unsurlarını içerir. Bu nedenle denetim açısından da, yapısal riski, kontrol riski ve denetim riski en yüksek hesaplar bu kalemde yer alır. Hazır değerler kalemi aynı zamanda en çok değer hareketinin olduğu hesapları içinde barındırır. Denetçi bu kalemde yer alan hesapların denetimine daha fazla dikkat etmeli, kontrol testlerini ve tözel testleri uygularken, mümkün ise örneklem almak yerine, gerektiğinde tüm işlemler ve hesap kalanlarını incelemelidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum