Öğrenme Yönetim Sistemleri Deneme Sınavı Sorusu #905725

Veritabanı uygulaması için izlenmesi gereken kritik işlemler arasında hangisi yoktur?


Sistem yedekleme

İndeks bozulmaları

Sorgu performansının izlenmesi

Sorgu çakışmaları

Database boyutu


Yanıt Açıklaması:

Veritabanı uygulaması için izlenmesi gereken kritik işlemler aşağıda belirtilmiştir.

Sorgu performansının izlenmesi: SQL sorgularının sonuçlanma süresi çok önemlidir. Eğer sisteminizde günde binlerce kez çalışan bir sorgunun performansı yani çalışma süresi çok uzun ise sistemin performansı olumsuz olarak etkilenecektir. Bu gibi durumlarda ge­liştirici ekip ile görüşülüp sorgu süresinin düşürülmesi için iyileştirmeler yapılması gerekmektedir.

Sorgu çakışmaları: Kilitlenme, her biri diğeri­nin tuttuğu bir kaynağa ihtiyaç duyması nedeniyle iki işlem engellendiğinde ortaya çıkar. Normal bir kilit olduğunda, bir kaynak serbest bırakılana ka­dar bir işlem engellenir. Eğer ölümcül bir kilitlen­me (deadlock) ise bir çözüm bulunmamaktadır. Bu durumda diğer işlemi kitleyen sorgu sonlandırarak kaynağın serbest kalmasına ve bekleyen işlemin ilerlemesine izin verilir. İzleme araçları sayesinde veritabanındaki kilitlenmeler izlenebilir.

İndeks bozulmaları: Veritabanında sorguların performansını artırmak için tablolarda indeksleme yapılmaktadır. Bir veritabanı tablosunda sürekli olarak ve yoğun bir şekilde veri eklemesi ve çıkar­tılması yapılıyorsa indeksler çabuk bozulabilir. Bu durumda izleme yazılımı ile indeks bozulma oran­ları takip edilmeli ve bozulma belli seviyeyi aştığın­da indeksler yeniden oluşturulmalıdır.

Database boyutu: Veritabanına veri girişi çok fazla ise bu performans ve diskte yer sorununa ne­den olabilir. İzleme programları ile veritabanı bo­yutu gözlem altında tutulmalı ve boyutu küçült­mek için gereksiz veriler silinmelidir. Veritabanı ve log dosyaları için sıkıştırma (shrink) yapılarak diskte kapladığı yer azaltılabilir

Yorumlar
  • 0 Yorum