Öğrenme Yönetim Sistemleri Deneme Sınavı Sorusu #905762

ÖYS yöneticilerinin sistem üzerinde geliştirme veya değişiklikleri deneyebilmeleri için ayrı ağlarda hangi ortamları kurmaları önemlidir?


Yük dengeleyici- SSO hizmeti- öğrenci bilgi sistemi

Geliştirme( Developer) -test (Staging)-üretim(Production)

Kapasite-gecikme-veri kaybı

İçerik dosyaları- veritabanı

Geliştirme- log ve konfigürasyon dosyaları


Yanıt Açıklaması:

ÖYS yöneticilerinin sistem üzerinde geliştirme veya değişiklikleri deneyebilmeleri için ayrı ağlarda, ÖYS’niz için en az iki ve muhtemelen üç aşamalı ortamı kurmanız önemlidir. Gelişmiş bir ÖYS kuracaksanız bunu dik­kate almalısınız. Ortamlar şunlardır:

  • Geliştirme (Developer): ÖYS’de yapılacak olan yazılımsal kod değişikliklerinin sınanması için kullanı­lan ortamdır. Geliştiriciler yeni kodun mevcut işlevselliği etkilemeyeceğinden ve yazılımın temel işlev­lerini test ettiklerinden emin olurlar. Geliştiriciler çoğunlukla geliştirme ortamı üzerinde çalışırlar ve üzerinde yaşanan her küçük değişikliği doğrularlar. Üç sistemi kurmak maliyetli olacağı için bu ortam ile test ortamı birleştirilebilir.
  • Test (Staging): Geliştirme ortamında yapılan içerik ve büyük yapılandırma değişikliklerinin doğ­rulanması ve nihayetinde üretim ortamına taşınmadan önce onaylanması için kullanılır. Sis­temin bu örneği her bakımdan üretim sistemiyle tam olarak eşleşmelidir. Bu ortam geliştirme ortamı ile aynı olabilir.
  • Üretim (Production): Kullanıcıların ve yöneticilerin kullandığı canlı sistem ortamıdır. Bu or­tamda büyük konfigürasyon değişiklikleri yapmak riskli olabilir. Bu değişiklikler daha çok test ortamında yapılır.
Yorumlar
  • 0 Yorum