Öğretim İlke Ve Yöntemleri Deneme Sınavı Sorusu #582371

Araştırma-inceleme yoluyla öğretim stratejisini kullanan bir öğretmen öğrencilerinden coğrafya dersinde Türkiye'nin yerşekilleri ile ilgili bir araştırma planlamalarını istemiştir. Türkiye'nin dağlarını araştıran öğrenci Ezgi araştırmasında aşağıda karışık olarak verilen adımları izlemiştir.

I- Çeşitli kaynakları inceleyerek hangi bölgede kaç tane dağ olduğunu yükseklik sıralamalarına göre raporlamıştır.

II- Türkiye'de bulunan dağları bölgelerine göre sıralamayı ve kendi yaşadığı bölgedeki dağların yükseklik ortalaması bakımından kaçıncı sırada olduğunu belirlemeyi amaçlamıştır.

III- Çevresindeki yer şekillerini düşünerek yaşadığı bölgenin dağlarının yükseklik sıralamasında ilk sıralarda yer alacağını tahmin etmiştir.

IV- Bölgelere göre dağların yükseklik ortalamalarını hesaplayarak kendi bölgesinin kaçıncı sırada olduğunu bulmuştur.

Ezgi'nin araştırmasına göre verilen adımlar araştırma-inceleme yoluyla öğretim stratejisinin hangi aşamalarında yer almaktadır?


I- Problemi tanımlama

II- Denencelerin kurulması

III- Verilerin toplanması

IV- Verilerin analizi ve denencelerin sınanması

I- Denencelerin kurulması

II- Problemi tanımlama

III- Verilerin toplanması

IV- Verilerin analizi ve denencelerin sınanması

I- Verilerin toplanması

II- Problemi tanımlama

III- Denencelerin kurulması

IV- Verilerin analizi ve denencelerin sınanması

I- Problemi tanımlama

II- Verilerin analizi ve denencelerin sınanması

III- Denencelerin kurulması

IV- Verilerin toplanması

I- Verilerin toplanması

II- Denencelerin kurulması

III- Verilerin analizi ve denencelerin sınanması

IV- Problemin tanımlanması


Yanıt Açıklaması:

Ezgi Türkiye'de bulunan dağları bölgelerine göre sıralamayı ve kendi yaşadığı bölgedeki dağların yükseklik ortalaması bakımından kaçıncı sırada olduğunu belirlemeyi amaçladığı aşamada problemini tanımlamaktadır. Çevresindeki yer şekillerini düşünerek yaşadığı bölgenin dağlarının yükseklik sıralamasında ilk sıralarda yer alacağını tahmin ettiği aşamada ise denencesini oluşturmaktadır. Daha sonra kaynakları inceleyerek hangi bölgede kaç tane dağ olduğunu yükseklik sıralamalarına göre raporlayarak probleminin çözümü için gerekli olan verileri toplamıştır. Son olarak ise bölgelere göre dağların yükseklik ortalamalarını hesaplayarak kendi bölgesinin kaçıncı sırada olduğunu bulmuş, yani topladığı verileri analiz ederek denencesini sınamıştır. Buna göre doğru yanıt C seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum