Öğretim İlke Ve Yöntemleri Deneme Sınavı Sorusu #590836

Ayşe öğretmen dersin başında söz konusu konunun bir önceki konu ile ilişkisini ele alan ve konunun ana hatlarını yansıtan bir kavram haritasını öğrencilerle paylaşmış ve öğrenilecek yeni konuyu bu haritayla ilişkilendirerek anlatmıştır. Dersin sonunda da öğrencilerin konuyu anlayıp anlamadıklarını ortaya çıkarmak ve eksik ya da yanlış öğrenmelerin düzeltilmesi için kısa cevaplı sorular sormuştur.

Yukarıdaki bilgiler göz önüne alındığında Ayşe Öğretmen hangi öğretme stratejisini uygulamış olabilir?


Buluş yoluyla öğretme

Sunuş yoluyla öğretme

Araştırma inceleme yoluyla öğretme

Anlatma yoluyla öğretme

Tam öğretme


Yanıt Açıklaması:

Sunuş yoluyla öğretme stratejisinde, öğretim adım adım ilerler. Sunuş yoluyla öğretme üç aşamada gerçekleşir. Bu adımlar şunlardır:

  1. Ön düzenleyicilerin sunulması (Dersin Başlangıcı)
  2. Öğrenilecek yeni konunun sunulması (Gelişme)
  3. Bilişsel örgütlemenin güçlendirilmesi (Dersin değerlendirilmesi)

Ders ön düzenleyicilerle başlar. Ön düzenleyiciler, derste sunuşu yapılacak bilgi dağarcığının genel bir çerçevesini çizerek konuya ilişkin ayrıntıların yerleştirileceği bir yapı oluşturur. Bunlar, öğretimin başında öğrencilerin amaçlar ve izlenecek yöntemlerden haberdar edildiği özetler olarak düşünülebilir. Derste ön düzenleyicilerin sunumundan sonra öğrenciye yeni öğrenilecek bilgi, genelden özele doğru bir yaklaşımla sunularak, örnekler verilir, tartışmalar gerçekleştirilir. Yani, öğrenciye davranışsal amaçların kazandırılmasını sağlayacak açıklamalar, örnekler çeşitli yöntem, teknik ve araç-gereçler kullanılarak yapılır. Bu aşamada gerçekleştirilen tüm etkinlikler öğrencilerin bilgiyi kodlamasına, anlamlandırmasına ve uzun süreli belleğe yerleştirmesine yardımcı olur. Ayrıca, öğrencilerin varolan bilgileri ile yeni öğrenilecek bilgilerin hangi yönlerden farklı olduklarının ortaya konulması bu süreçleri daha da kolaylaştırmaktadır. Dersin son aşamasında ise, öğrenciye sunulan bilginin varolan yapı içine yerleştirilmesine yönelik etkinlikler gerçekleştirilir. Doğru cevap B’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum