Öğretim İlke Ve Yöntemleri Deneme Sınavı Sorusu #589208

Aşağıdakilerden hangisi davranışçı kuramın öğrenmeye ilişkin ilkelerindendir?


Öğrenmenin meydana gelmesinde uygun ortamların oluşturulması gerekir.

Öğrenme birikimli bir süreçtir. Yeni öğrenmeler daha önceden öğrenilen bilgiler üzerine kurulmaktadır. Bu nedenle, çocuğun kazanacağı yeni yaşantılar, eski yaşantılara uygun olmalıdır.

Yeni öğrenmeler, çocuğun sahip olduğu bilişsel yapılarla öğrenilebilecek nitelik taşımalıdır. Bir başka deyişle, ne zor ne de kolay olmalıdır.

Öğrenmede bireyin en yakın çevresinden başlanmalıdır. Örneğin, birey yaşadığı şehrin haritasından önce mahallesinin krokisini öğrenmelidir.

Çocukların öğrenme hızına saygı duyulmalı, kendi hızlarıyla öğrenmelerine
olanak tanınmalıdır.


Yanıt Açıklaması:

Davranışçı kuramın öğrenmeye ilişkin ilkeleri şöyle sıralanabilir:
Öğrenmenin meydana gelmesinde uygun ortamların oluşturulması gerekir. Öğrenmede uygun davranış ve tutumların kazandırılması uygun uyarıcılar gerektirmektedir. Bu nedenle, öğrenmede uyarıcıların niteliği önemlidir. Uygun uyarıcılar uygun davranışlara neden olduğundan araç-gereçler ve öğretim teknolojisi öğrenmede önemli bir yer tutmaktadır. İstenilen davranışların kazandırılmasında pekiştirmenin önemli bir yeri
vardır. Öğrenmede tekrarın önemli bir yeri vardır; özellikle, becerilerin öğretiminde
tekrarlardan yararlanılmalıdır. Güdülenme öğrenmede etkinliği sağlayan önemli bir etmendir. Öğrenme, öğretmen ya da başkası tarafından düzenlenen etkinlikler tarafından gerçekleştirilmektedir. Doğru cevap A'dır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum