Öğretimde Planlama Ve Değerlendirme Deneme Sınavı Sorusu #686558

Bireyin ve toplumun gereksinimle¬rini karşılaması, bireylerin özelliklerini ön plana çıkarması, bireyin gerçek yaşamda karşılaşabileceği sorunlara yönelik olarak önlemler alabilmesi ve bunu tüm ögelerine yansıtabilmesi eğitim programının hangi özelliğidir?


Bilimsellik

Esneklik

İşlevsellik

Amaçlara görelik

Uygulanabilirlik


Yanıt Açıklaması:

Bir eğitim programının taşıması gereken bazı özellikler bulunmaktadır. Bu özellikler şu biçimde açıklanabilir:
Bilimsellik: İyi bir eğitim programı bilim ve teknolojideki değişmelere ve gelişmelere göre güncellenebilmelidir. Eğitim programının hazırlanırken bu ilkeleri temel alarak ha-zırlanması ve bunu öğrencilere de yansıtabilmesi son derece önemlidir. Örneğin, öğrenci¬lerin daha iyi öğrenmesi ile ilgili yaklaşımlar ortaya çıktığında bunun da programlardaki yerini alması beklenebilir.
Esneklik: Esnek bir eğitim programı bireyler arasındaki farklılıkları dikkate alarak bireylerin değişen gereksinimlerine yanıt verebilmelidir. Aynı zamanda bölgesel farklılık¬ları ve beklentileri dikkate alarak bunların karşılanmasına dönük önlemler alabilmelidir. Örneğin, Karadeniz Bölgesi’ nde balıkçılığın önemli bir geçim kaynağı olmasından dolayı buna uygun meslek okullarının açılması ve programların bu çerçevede düzenlenmesi bi-çiminde açıklanabilir.
İşlevsellik: Bir eğitim programının işlevsel olması bireyin ve toplumun gereksinimle¬rini karşılaması, bireylerin özelliklerini ön plana çıkarmasıdır. İşlevsel bir eğitim progra¬mı, bireyin gerçek yaşamda karşılaşabileceği sorunlara yönelik olarak önlemler alabilmeli ve bunu tüm ögelerine yansıtabilmelidir. Bir başka deyişle, işlevsel bir eğitim programı hayatta uygulanabilmelidir.
Amaçlara uygunluk: Eğitim programlarında öncelikli ve en belirleyicisi olan amaçlar niçin sorusuna yanıt verir. Birey, konu ve toplumun beklentileri ve özellikleri düzenlenen amaçların gerçekleşmesinde oldukça önemlidir.
Uygulanabilirlik: Bir programın uygulanabilirliği; işlevselliği, bilimselliği ve esnekliği ile yakından ilişkilidir. Bilimsel değişmelere dayalı olarak bir programın sürekli aynı bi¬çimde kalması beklenemez. Bu nedenle programların güncellenebilmesi ve uygulanması oldukça önemlidir. İyi bir programın, hazırlanış amacına en yakın program olduğu söy¬lenebilir.
Amaçlara uygunluk: Eğitim programlarında öncelikli ve en belirleyicisi olan amaçlar niçin sorusuna yanıt verir. Birey, konu ve toplumun beklentileri ve özellikleri düzenlenen amaçların gerçekleşmesinde oldukça önemlidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum