Öğretimde Planlama Ve Değerlendirme Deneme Sınavı Sorusu #869350

  1. İdealizm
  2. Realizm
  3. Pragmatizm
  4. Varoluşçuluk
  5. İlerlemecilik

Daimicilik, yukarıda yer alan temel felsefelerden hangilerine dayalı olarak ortaya çıkmıştır?


I ve II

II ve IV

IV ve V

I, III ve IV

III, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

İdealizm, realizm, pragmatizm ve varoluşçuluk felsefi görüşlerine dayalı olarak ortaya çıkan eğitim felsefeleri daimicilik, esasicilik, ilerlemecilik ve yeniden kurmacılıktır.

Daimicilik, dayandığı temel felsefe, idealizm ve realizmdir. Değişmeyen evrensel bir eğitim, insanın işlevi her toplumda aynıdır ve düşünme yeteneği ortaktır. İnsanın doğasının evrenselliği edebiyat, tarih ve felsefi ürünlerde görülür. Bu nedenle eğitim programları beşeri bilimlere dayalı olmalıdır. Eğitim programları değişmemelidir. Entelektüel eğitim, düşünme insanın en önemli yeteneğidir. İnsan doğasının en önemli unsuru akıldır. Bu nedenle insan, akıllıca kendini yönetebilecek şekilde yetiştirilmelidir.

Esasicilik, belli bir felsefeye dayanmaktan çok doğrudan bir eğitim hareketi olarak ortaya çıkmıştır. Daha çok realist az da olsa idealist özellikler taşır. Eğitim programlarının konu alanı üzerinde daha çok durur. Geçmişten gelen ancak zamanın tecrübesinden geçmiş kalıcı olan konulara ve değerlerin seçimine önem verir.   

İlerlemecilik, pragmatizmin eğitime uygulanışıdır. Eğitim aktif ve çocuğun ilgilerine dayalı olmalıdır. Çocuklar; ilgi, kapasite ve özelliklerine uygun bir eğitim programı içinde yetiştirilmelidir. İlerlemecilikte problem çözme yöntemi temeldir.        

Yeniden kurmacılığın temelinde pragmatizm ve varoluşçuluk vardır. İlerlemeciliğin devamıdır. Uygarlığın bütün temel değerleri gözden geçirilmeli ve yeni bir toplum düzeni oluşturmak üzere okul önderlik etmelidir.

Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi doğru cevap A’dır. Daimiciliğin dayandığı temel felsefe, idealizm ve realizmdir. Seçeneklerde yer alan idealiz, realizm, pragmatizm ve varoluşçuluk temel felsefelerdir. İlerlemecilik ise pragmatizmin eğitime uygulanışıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum