Öğretimde Planlama Ve Değerlendirme Deneme Sınavı Sorusu #687340

Çocukların gün¬lerini planlama, uygulamaya aktarma ve değerlendirme yeterliklerini geliştirme amacıyla grup olarak, gün içindeki tüm uygulamaların değerlendirilmesi ve bir sonraki gün neler yapılacağına ilişkin görüşlerin belirlenmesi gibi etkinlikleri kapsayan günlük eğitim akışının adı aşağıdakilerden hangisidir?


Güne Başlama Zamanı

Oyun Zamanı

Etkinlik Zamanı

Değerlendirme Zamanı

Eve Dönüş Zamanı


Yanıt Açıklaması:

Güne başlama zamanı: Çocukların birbirlerine ve gün içinde yapılacak diğer etkinliklere uyum sağlamalarına yardımcı olur. Bu süreçte çocukların birbirleriyle ve öğretmenleriyle yüz yüze etkileşimi sağlanır. Özellikle grup içinde utangaç olan veya kendini ifade etmekte zorlanan, kendini iyi hissetmeyen çocukların faydalanabileceği bir süreçtir. Öğretmen ve çocuklar, sınıfın veya bahçenin uygun bir yerinde çember şeklinde otururlar. Bu süreç öğretmen ve çocukların birbirleriyle selamlaşmasıyla başlar. Sınıfa sonradan gelen çocuklar sürece dâhil edilir. Bu süreçte öğretmen ve çocuklar o gün okula gelmeyenleri de belirlemiş olurlar. Öğretmen o günkü hava durumu, haftanın hangi günü olduğu, okula gelene kadar neler yapıldığı gibi konularda sorular sorarak çocukları sohbet etmeye yönlendirir. Çocukların o günkü duygu durumları ile ilgili sohbet edilebilir, vücudun sağlıklı gelişimini destekleyecek egzersizler yapılabilir. Şarkı söyleme, öykü anlatma, parmak oyunları gibi etkinlikler yapılabilir.
Oyun zamanı: Güne başlama zamanı sona erdiğinde öğretmen çocuklara öğrenme merkezlerini tanıtır. “Bugün nerede oynamak istiyorsun?” şeklinde sorular sorarak çocukların tercihlerini belirtmelerini ister. Böylece çocuklar günlerini planlamayı öğrenmeye başlarlar. Çocuklar tercih ettikleri merkezlere yönelir ve serbest oynarlar. Bir merkezde nitelikli bir şekilde oynanabilmesi için öğretmenin merkezlerdeki çocuk sayısını gösteren, çocukların kendi kendilerine merkezleri seçmelerine yardımcı olan yöntemler geliştirip kullanması ve merkezlerde uyulması gereken kuralları sık sık hatırlatması gereklidir. Öğretmenin böyle yöntemler geliştirmesi sınıf yönetimine de katkıda bulunacak ve programın nitelikli bir şekilde uygulanmasını sağlayacaktır.
Etkinlik zamanı: Günlük eğitim sürecinin bu bölümünde öğretmenin çocukların da önerilerini dikkate alarak önceden planladığı ve isimlerini günlük eğitim akışına kaydettiği etkinlik/etkinlikler yer alır.
Etkinlik zamanı;
Bütünleştirilmiş etkinlikler şeklinde,
Bütünleştirilmiş ve tek bir etkinliğin birlikte uygulanması şeklinde,
Tek tek etkinliklerin art arda uygulanması şeklinde düzenlenebilir.
Günü değerlendirme zamanı: Çocukların günlerini planlamaları, planladıklarını uygulamaları ve gün sonunda da yaptıklarını değerlendirmeyi öğrenmeleri önemli bir kazanımdır. Bu nedenle, günün sonunda yine bütün grup bir araya toplanır ve günün değerlendirilmesi amaçlı sohbet edilir. Mümkün olduğu kadar açık uçlu sorular aracılığıyla, hangi öğrenme merkezlerinde ne tür oyunlar oynadıkları, hangi etkinlikleri yaptıkları, ortam ve materyaller gibi konularda çocuklarla beraber değerlendirilir.
Eve dönüş zamanı: Eve gidiş ile ilgili hazırlıklar tamamlanır ve çocuklarla vedalaşırlar.

Yorumlar
  • 0 Yorum