Öğretimde Planlama Ve Değerlendirme Deneme Sınavı Sorusu #687147

Aşağıdakilerden hangisi çoklu zekâ yaklaşımının öğretim sürecinde kullanmasını öğrenciye yönelik olarak ifade edilebilecek en önemli işlevidir?


Öğrencilerin arasında rekabeti ortadan kaldırma.

Öğrencini çok yönlü gelişimini sağlama.

Öğrencilerin güçlü olan zekâ alanlarını (boyutlarını) geliştirme.

Öğrencilerin değerlendirmesini objektif olarak yapma.

Öğrenme stratejilerini güçlendirme


Yanıt Açıklaması:

Çoklu Zekâ Yaklaşımı; Her çocuğun bir ve ya birkaç alanda zekâ potansiyeline sahip olduğunu temele alır. Buna göre, zekânın ölçüsü sadece matematiksel (sayısal) ya da sözel boyut değildir. Yalnızca matematikte ve dilde başarılı olanlar değil, müzikte, sporda, dansta, iletişimde ve resimde kendini gösterenlerde kendini iyi tanıyanlarda zekidir.
Çoklu zekâ kuramına göre; her insan zekânın bütün boyutlarına sahip olarak dünyaya gelir. Her birey, sahip olduğu zekâ boyutları açısından diğer bireylerden farklıdır. Zekânın bütün boyutları arasında dinamik bir ilişki söz konusudur. Zekânın boyutları belli bir uyum içinde çalışır. Zekâ başkalarına öğretilebilir ve eğitimle geliştirilebilir. Bu görüşler bu yaklaşımın temel ilkeleridir.
Bu kurama göre düzenlenen öğretim sürecinde zekânın (8) boyutu da aynı önemde ele alınmalıdır. Bir veya birkaç boyutun temele alınması, diğer boyutları dışarıda bırakılmasıyla gerçekleşen öğretim süreci çoklu zekâ yaklaşımına uygun değildir. Bu sebeple öğretim sürecinde zekâ boyutlarının tümüne yönelik etkinlikler tasarlanmalı, öğrencilerin bu etkinliklere katılarak hedeflere ulaşması sağlanmalıdır. Çoklu zekâ yaklaşımına dayalı bir öğretim sürecinde, (8) zekâ boyutunun da aynı derecede önemli görülmesinin ve öğretmenin (8) boyutta da etkinlik tasarlamasını üç temel gereği vardır. Bunlar;
1. Bireylerin öğrenmede ağırlıklı olarak kullandıkları zekâ boyutlarına hitap etmek, diğer bir ifadeyle öğrenmeleri kolaylaştırmak ve daha etkin kılmak.
2. Gelişmeyen zekâ boyutlarını eğitimle geliştirmek.
3. öğretim sürecinin birden fazla duyu organına hitap etmesini sağlamak.
Çoklu zekâ yaklaşımına göre, öğrencilerin değerlendirilmesi klasik ölçme araçlarıyla değil, bunların yerine öğrencinin yüksek düzeyde düşünme becerilerini ortaya koyacağı, öğrendiğini genelleyebileceği, içerikle yaşantılarını ilişkilendirebileceği ve bilgilerini yeni durumlarda kullanabileceği ortamlar yaratılarak değerlendirme yapılması gerekmektedir. Bu amaçlarla kullanılabilecek en uygun değerlendirme araçları tutulacak Gelişim Dosyalarıdır. Bu dosyalar, bu amaçla kullanılabilecek en uygun, gözleme dayalı olduğu için en objektif, öğrencilerin, sürecin başından sonuna kadar yapıp ettiği her şeyi değerlendirme kapsamına alan alternatif bir ölçme aracıdır. Değerlendirme sadece ürüne dayalı, ürüne dönük değil, hem ürüne dönük ve hem de sürece dönük olarak yapılmalıdır.
Bu bilgilerin ışığında soruya bakıldığında; Çoklu Zekâ Yaklaşımının öğretim sürecinde kullanılmasının öğrenciye yönelik olarak ifade edilebilecek en önemli işlevinin öğrencinin çok yönlü gelişiminin sağlanması olduğu çok açıktır.
Çoklu zekâya göre yürütülen öğretim sürecinde öğrenciler arasında meydana gelebilecek rekabeti ortadan kaldırma, öğrencilerin değerlendirmesinin ürüne ve sürece dönük olarak yapılması ve öğrenme stratejilerinin güçlendirilerek sürdürülmesi de hedefler arasındadır. Ama en önemlisi öğrenci hangi zekâ boyutuna sahip olursa olsun zekâsının bütün boyutlarının ele alınarak öğrencinin gelişiminin sağlanması bu yaklaşımın temel amaçlarından biridir.

Yorumlar
  • 0 Yorum