Öğretimde Planlama Ve Değerlendirme Deneme Sınavı Sorusu #686538

Bir eğitim kurumunda öğrencilerde beklenen davranış değişikliğini oluşturabilmek için planlanmış etkinliklerin tümüdür.
Yukarıda tanımı verilen kavram aşağıdakilerden hangisinin tanımıdır?


Eğitim programı

Öğretim programı

Örtük program

Ders programı

Müfredat Programı


Yanıt Açıklaması:

Eğitim programı, bir eğitim kurumunda öğrencilerde beklenen davranış değişikliğini oluşturabilmek için planlanmış etkinliklerin tümü olarak tanımlanabilir.
Öğretim programı, Öğretim programı ise bir eğitim basamağında çeşitli sınıf ve derslerde ele alınacak konularla ilgili tüm etkinlikleri kapsamaktadır.
Örtük program, Resmî programlarda belirtilen amaç ve etkinliklerin dışında, öğrenme-öğretme süreci içinde ortaya çıkan bilgi, düşünce ve uygulamalar ile öğrencilerin ulaştıkları nitelikleri açıklayan program türü ise örtük program olarak adlandırılır. Örtük program, ders dışı etkinlikleri de içine alır ve önceden programlanmamış ya da kabaca planlanmış olabilir. Yani örtük programlar önceden kurgulanabilir ya da duruma veya gereksinime bağlı ola¬rak ortaya çıkabilir. Bireylerin toplumsal hayata uyumunu sağlamada örtük programlar, eğitim programları kadar etkili olmaktadır.
Ders programı, öğretim programı içerisinde yer alan ve dersle ilgili olan öğretim etkin-liklerini sistematik biçimde düzenleyen programdır. Kısacası, bir ders süresi içinde plan¬lanan amaçları bireye nasıl kazandırılacağını gösteren tüm etkinliklerin yer aldığı plandır.
Müfredat Programı ise daha çok eski program anlayışını yansıtan bu terim, tek tek bir takım konulardan oluşan bir program anlamına gelir. Ders listesi anlamı da taşır. Çünkü eskiden öğretim programları, birbiri ardına sıralama anlamına gelen müfredat niteliği taşıyordu. Yani eğitim ve öğretim için amaçlar, ilkeler, metot ve teknikler belirtilmiyor, buna karşılık, öğretmenin okutacağı konular en ince ayrıntılarına kadar teker teker sıralanıyordu

Yorumlar
  • 0 Yorum