Öğretimde Planlama Ve Değerlendirme Deneme Sınavı Sorusu #686584

Aşağıdakilerden hangisi uzak hedefin özelliğidir?


Bir derste öğrencilere kazandırılacak özellikleri gösterir.

Yoruma kapalıdır.

Devletin ideolojisine işaret eder.

Belli bir okuldan mezun olan öğrencilerde bulunması gereken özellikleri ifade eder.

Bir dersi veya çalışma alanını içerir.


Yanıt Açıklaması:

Uzak amaç, bir ülkenin dış politika ile ilgili görüşleri, toplumun ulaşmayı amaçladığı uygarlık düzeyi, eğitim sisteminin ürünü olarak yetişecek ideal insanın nitelikleri vb. gibi çok genel olan ve çoğu zaman yol gösterici nitelikte olan amaçlardır. Kısacası, bir eğitim alanının ülke düzeyinde çok genel amaçlarıdır. Örneğin, Türk Millî Eğitiminin amaçları uzak amaca örnek olarak verilebilir.
Genel amaç, uzak amaçlara göre daha dar, belli bir eğitim kesiminin ya da okulun ulaşmak istediği konumu belirleyen genel nitelikli amaçlardır. Örneğin, liselerin amaçları genel amaçtır.
Özel amaç, belli bir dersin, belli bir kursun ya da belli bir konunun öğretim amaçlarıdır. Özel amaçlar, belli bir bilgi dalında öğrenenlerin düzeyine uygun olarak kazandırılmak istenen özelliklerdir. Örneğin, Öğretimde Planlama ve Değerlendirme dersinin amaçları özel amaçtır.
Davranışsal amaç, bir özel amaca ulaşıldığında kazanılmış olacak olan davranışlardır. Bunlar, bir özel amaca ulaşmak için gerçekleştirilmesi gereken alt davranışlardır. Davranışsal amaçların kazandırılması demek ilgili özel amacın da yerine getirilmesi demektir.

Yorumlar
  • 0 Yorum