Öğretimde Planlama Ve Değerlendirme Deneme Sınavı Sorusu #687127

“Öğrenmeyi öğretme” ve “yaşam boyu öğrenme” kavramlarını benimseyen öğrenme yaklaşımı aşağıdakilerden hangisidir?


Aktif öğrenme

İşbirliğine dayalı öğrenme

Sorgulamaya dayalı öğrenme¬

Probleme dayalı öğrenme

Çoklu zekâ kuramı


Yanıt Açıklaması:

Aktif öğrenme, öğrenmeyi öğrenme amaçlı eğitimdir. Böyle bir eğitim sürecinde, öğrenciler gelişir, büyür, olgunlaşır, öğrenerek yaşamdan zevk alır, sağlam, güvenli ve ileri görüşlü kişiler durumuna gelir. Öğrencilerin fikri katılımlarını ve uygulamalarını gerektirir. İşin çoğunu öğrenciler yapar. Beyinlerini kullanırlar, fikirleri dönüştürürler, problemleri çözerler ve ne öğrendiler ise uygularlar. Hızlıdır, eğlencelidir, destekleyicidir ve çekicidir.
İşbirliğine dayalı öğrenme sürecinde öğrenciler; çok öğrenme ortamları içerisinde; kendi öğrenmelerine yapılandırılmaktadırlar.
Bireysel farklılıklarına karşılık bulabilmektedirler. Eksikliklerini tamamlamakta, bildiklerini daha iyi pekiştirmekte, öğretirken öğrenmektedirler.
Sorgulamaya dayalı öğrenme; sorular sorarak, araştırarak ve bilgileri analiz ederek öğrenme verilerini yararlı bilgiler haline dönüştürme sürecidir.
Sorgulamaya dayalı öğrenme öğrencilerin bir konuyu merak etmesi ve ya yaşadıklarından yola çıkarak bir konuyla ilgilenmeye başlamaları ile başlar. Böylece sorular sormaya ve cevapları bulmaya yönelik deneyler tasarlamaya ve yapmaya başlarlar.
Probleme dayalı öğrenme, öğrencilerin gerçek hayat problemlerini çözmek için bilimsel yöntemin ilkelerini kullanarak çalışmalarını ve kendi öğrenmelerini gerçekleştirmesini sağlamaktır.
Probleme dayalı öğrenme daha çok mesleki yaşamda çıkabilecek problemlere karşı araştırma, soruşturma ve tartışma yöntemiyle, öğrencilere işbirlikli bir yöntemle çok yönlü çözüm önerileri buldurmaya çalışır. Probleme dayalı öğrenme, problem çözmeyi beraberinde getirdiği için üst düzey zihinsel beceriler gerektiren bir öğrenme kuramıdır.
Çoklu zekâ kuramı ise bireylerde öğrenme ve zekâ ilişkilerini ortaya koymakta, farklı öğrenmelerin zekânın farklı bölümlerinde gerçekleştiğine dikkat çekmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum