Öğretimde Planlama Ve Değerlendirme Deneme Sınavı Sorusu #1064992

Aşağıda standart sapma hakkında yapılan yorumlardan hangisi yanlıştır?


Standart sapma ve varyans değeri arttıkça, dağılım basıklaşır, puanlar arasındaki fark artar, puanlar arasındaki değişkenlik artar.

Standart sapma büyüdükçe dağılım yaygınlaşır.

Standart sapması küçük olan gruplarda notlar ortalamaya daha yakın, büyük olanlarda ise ortalamadan hayli uzak noktalarda olur.

Aritmetik ortalama ile standart sapmanın arası büyürse; homojen yapı oluşur ve başarı yüksektir.

Puan dağılımdaki dizi genişliği artıkça standart sapma büyür, dizi genişliği azaldıkça standart sapma küçülür.


Yanıt Açıklaması:

100 kişilik bir çocuk grubunda 60 soruluk yaratıcılık testi uygulandığını ve çocukların yaratıcılık testi puanlarının elde edildiğini düşünün. Yukarıda söylendiği gibi bu çocuk­ların yaratıcılık puanlarının normal dağılım göstermesi beklenir. Varsayalım ki puanlar normal dağılım göstermiş olsun. Bu puanların ortalamasının da 60 üzerinden 30 çıktığını varsayalım. Bu kitapta ayrıntılarına girilmeyen formülü kullanılarak standart sapmanın da 7 olarak hesaplandığını varsayalım. Bu durumda çocukların puanları aşağıdaki gibi yorumlanacaktır.

Çocukların puanlarının ortalaması 30’dur. Çocukların yaklaşık %34’ü 30 ile 37 ara­sında puan almıştır. Yine çocukların yaklaşık %34’ü 23 ile 30 arasında puan almıştır. Ço­cukların yaklaşık %13,59’u 37 ile 44 arasında puan almıştır. Çocukların yaklaşık %2,15’i 44 ile 51 arasında puan almıştır. Siz de 23’ten düşük puan alanların yüzde ve sınırlarını bulabilirsiniz.

Yorumlar
  • 0 Yorum