Öğretimde Planlama Ve Değerlendirme Deneme Sınavı Sorusu #1064996

Eğitim öğretimde alınan öğrenci puanlarının standart puanlara dönüştürülmesinin en önemli sebebi aşağıdakilerden hangisidir?


Sonuçları anlamlandırarak öğrencilerin birbiriyle kıyaslanmasına olanak sağlaması

Öğrenci puanlarının güvenirliğini artırmak

Puanları düzeltmek.

Puanların iç tutarlılığını artırmak.

Puanların herkes tarafından değil de sadece uzmanlar tarafından anlaşılmasını sağlamak.


Yanıt Açıklaması:

Birincisi z puanları sayesinde farklı gruplarda bulunan bireyler birbirleriyle kolaylıkla karşılaştırılabilir. Örneğin birisi Ame­rika Birleşik Devletleri’nden diğeri Türkiye’den iki çocuk düşünün. Bu iki çocuğun kendi ülkelerindeki okullardaki başarı durumlarını karşılaştırmak istediğinizi düşünün. Çocuk­lardan birisi ABD’deki okulunda 60 almış olsun. Diğer çocuk ise Türkiye’deki okulunda 70 olmış olsun. Sizce hangi çocuk arkadaşlarına göre daha başarılı sayılır. Türkiye’de 70 almış olmak ABD’de 60 almış olmaktan daha yüksek bir başarıya denk gelir mi? Gelin bu çocuk­ların puanlarının z puanı karşılıklarını söyleyelim (Tabii bunu söyleyebilmek için her iki ülkenin ortalama ve standart sapma değerlerini de bilmemiz gerekir

z puanı kullanmanın bir diğer yararı ise bireylere ilişkin daha çok bilgi veriyor olması­dır. Bir öğrenci sınıfta 60 almışsa biz sadece onun 60 aldığını biliriz. Arkadaşlarının ondan daha mı başarılı yoksa daha mı başarısız olduğunu bilemeyiz. Fakat öğrencinin z puanını bilirsek o öğrencinin arkadaşlarının arasındaki başarını durumunu da öğrenmiş oluruz. Z puanı +1 olan bir öğreninin ortalamadan daha yukarıda bir puana denk geldiğini kolay­ca anlayabiliriz. Hatta bu öğrencinin ortalamadan 1 standart sapma daha yukarıda puan aldığını bilebiliriz. Dahası eğer dağılım normalse standart sapma dilimlerinin yüzde de­ğerlerinden yola çıkarak bireyin arkadaşlarının yüzde kaçından daha başarılı ya da daha başarısız olduğunu da tespit edebiliriz.

z puanı kullanmanın bir diğer yararı ise z puanlrının yıllar geçse bile taşıdığı bilgiyi kaybetmiyor olmasıdır. Örneğin 10 yıl önce bir sınavdan bir öğrencinin 60 aldığını düşü­nün. Sınavı yapan kişi bile 10 yıl sonra 60 puanın o sene ne anlama geldiğini hatırlamaz. Acaba 60 iyi bir puan mıydı yoksa kötü bir puan mıydı? Oysa z puanı yıllar geçmesine rağmen bilgiyi kaybetmeden korur. +1 z puanı 100 yıl sonra bile gruptan bir standart sapma ileride olmayı bir başka ifadeyle ortalamanın üzerinde olduğu için iyi bir başarıyı işaret etmeye devam eder.

Yorumlar
  • 0 Yorum