Öğretimde Planlama Ve Değerlendirme Deneme Sınavı Sorusu #1000757

Öğretmen bir dersin 1., 2., 3., 4. ve 5. Ünitelerini inceledikten sonra öğrencilerin başarı düzeylerini ölçmek için hazırladığı testin tüm soruları 1., 3. Ve 5. Ünitelerine ilişkin olsa, bu test hangi bakımdan yetersizdir?


Kapsam geçerliliği

Yordama geçerliliği

Benzer ölçek geçerliliği

Yapı geçerliliği

Görünüş geçerliliği


Yanıt Açıklaması:

Kapsam, bir öğretim programında yer alan etkinlikler, üniteler ve konulardır. Geçerlik ise ölçme aracının ölçmek istediği özelliği başka özellikleri karıştırmadan ölçmesiydi. Bu­radan kapsam geçerliğinin ölçme aracının ölçmek istediği hedef, konu, ünite ya da içeriği başka hedef, konu ya da üniteler karıştırmadan ölçmesidir diyebiliriz.

Eğitim planlayıcısı tarafından önceden belirlenmiş¸ hedefler öğrencilere eğitim sü­recinde kazandırılır ve ölçme aşamasına geldiğimizde öğrencilerimizin bu hedeflere ne kadar ulaştığını belirlemek isteriz. İstediğimiz, öğrencilerimizin belirlenenmiş hedeflere ulaşması ve aldıkları dersten, hedeflere ulaşmış¸ bir şekilde geçmesi ya da programdan mezun olmasıdır. Öğrencilerimizin hedeflere ulaşma derecesini belirleyeceğimiz bu sı­navların hedeflerin, içeriğin ya da konuların tamamını iyi temsil etmesi gerekmektedir.

İşte bu nedenle öğrencilerimizin dersten geçip kalmasına, mezun olup olmamasına ka­rar verdirecek bu düzey belirleyici testlerde diğer bir ismiyle başarı testlerinde testin önce kapsam geçerliği belirlenir. Bu geçerlik türü, açıkça belirlenmiş¸ konu alanları ve kapsamı olduğu için daha çok başarı testleri için uygundur.

Yorumlar
  • 0 Yorum