Okulöncesinde Matematik Eğitimi Deneme Sınavı Sorusu #553343

Aşağıdakilerden hangisi okul öncesi dönemde çocukta kavramsal gelişimin değerlendirilmesi sırasında dikkat edilmesi gereken hususlardan biri değildir?


Değerlendirmeye gözlem, görüşme, sözlü raporlar ve günlükler gibi farklı ölçme kaynakları dâhil edildiğinde çocuğun iletişim becerileri geliştirilebilir.

Değerlendirmenin öğretim çıktılarıyla paralel olması ve hazırlanan planda kazandırılması hedeflenen bilgi, beceri ve tutumları yansıtması beklenmektedir.

Değerlendirme günlük bir planın parçası olduğunda ve her gün rutin olarak gerçekleştiğinde çocuğun öğrenmesi ve gelişimini zenginleştirecektir. Sürekli değerlendirmenin çocuğun gelişimini anlamadaki etkisi büyüktür.

Davranış ve fikirlerin gelişmesi hızlı ilerleyen bir süreçtir. Çocuklarda gelişimin sürekli olarak ölçülmesine gerek yoktur. Bu bağlamda değerlendirmenin öneminin çok etkili olmadığı söylenebilir. 

 Çocuğun bir kavrama ilişkin önceki bilgisini, becerisini ve tutumunu anlamak kavram öğretiminde önemli bir basamaktır. Öğretmen verilen konu ile ilgili olarak çocuktaki yanlış kavrama, algılama ve olguya karşı sahip olduğu tutumu değerlendirerek etkinliklere başlamalıdır. Öğretmen çocuklara sorular sorarak ve/veya onları farklı ortamlarda gözlemleyerek ölçümler gerçekleştirebilir.


Yanıt Açıklaması:

Davranış ve fikirlerin gelişmesi zaman gerektiren bir süreçtir. Çocuk aynı olguyu keşfetmek ya da problemi çözmek için kendine yeni yollar arayabilir. Burada beklenen çocuğun program süresince sorularının, yorumlarının ve davranışlarının belli bir noktaya ulaşmasıdır. Bu amaçla, çocuklardaki gelişim belli aralıklarla sürekli olarak ölçülmeli ve değerlendirilmelidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum