Okulöncesinde Materyal Geliştirme Deneme Sınavı Sorusu #463211

“Gamze öğretmen okul öncesindeki öğrencilerine vahşi doğada yaşayan hayvanları tanıtmak için 40 dakikalık bir belgesel izletmiştir.”
Yukarıdaki örnek olayda görsel mesaj düzenleme sürecinde çoklu ortam olanaklarından hangisinden yararlanılmıştır?


Canlandırmalar

Gerçek görüntüler

Simülasyon

Sanal gerçeklik

Animasyon


Yanıt Açıklaması:

Canlandırmalar (Animasyonlar): Nesnelerin belirli bir zaman dilimi içerisinde konum değiştirmesi, hareket etmesi, seslendirilmesi olarak tanımlanabilen canlandırma görüntüler, günümüzde çoklu ortam temelli öğretim materyallerinin tasarımlarında oldukça yoğun olarak kullanılmaktadır. Canlandırmalar, olayın özünü sembol ve simgelerle basitleştirerek hedef kitleye sunmakta ve mesaj iletimi sürecine anlatım kolaylığı getirmektedir.
Simülasyon ve Sanal Gerçeklik: Simülasyonlar, gerçek durumların modellenmesi ile oluşturulan ara yüzlerden oluşan hareketli görüntülerdir. Simülasyonlar, benzeşim hikayeler, etkileşimli oyunlar, simülatörler gibi birçok uygulamayı içermektedir. Sanal gerçeklik ortamları ise, dijital teknolojiler yardımı ile gerçek dünyanın benzeşimi sanal ortamların oluşturulmasıdır. Sanal gerçeklik ortamlarında kullanıcı, benzeşimin bir parçasıdır.
Gerçek Görüntüler: Gerçek yaşamdan kesitlerin ya da bir senaryo kapsamındaki gerçek kişi, mekan ve nesnelerle oluşturulan canlandırmaların (film ya da belgesel gibi) video görüntüleri gerçek görüntüler olarak isimlendirilmektedir. Bu tür görüntüler, özellikle çoklu ortam içeriğinde sunulan bilginin gerçek yaşamla ilişkilendirilmesinde ve bilgilerin somutlaştırılmasında etkili bir biçimde kullanılabilmektedir.
Dolayısıyla örnek olayda gerçek görüntülerden belgesel aracılığıyla yararlanılmıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum