Okulöncesinde Materyal Geliştirme Deneme Sınavı Sorusu #463165

Burcu öğretmen öğrencilerine aşağıdaki resmi göstererek; “Bu resimde ne görüyorsunuz?” sorusunu öğrencilerine sormuştur. Öğrencilerden bazıları “ördek gördüm”, bazıları “tavşan gördüm”, bazıları da “hem ördek hem tavşan gördüm” demiştir.
Yukarıdaki örnek olayda Burcu öğretmen görsel algılama sürecinde, görsel mesaj oluşumunu doğrudan etkileme gücüne sahip olan hangi faktörü test etmektedir?


Algıda seçicilik

Algısal düzenleme

Bütünlük

Algıda değişmezlik

Algıda yanılsama


Yanıt Açıklaması:

Algıda seçicilik; bireyleri kendi tercihleri, ihtiyaçları, beklentileri, öğrenim durumu ve çevresel koşulları doğrultusunda belirlediği kavrama yönlendirmesi ile ilgilidir. Birey, algısal düzenleme ve bütünlük ile uyaranları yeniden örgütleyip yorumlamakta ve anlamlandırmaktadır. Birey, algısal düzenleme ve bütünlük sürecinde algılanan kavramdan gelen farklı uyaranları anlamlı bir bütün haline getirir ve düzenler. Algıda değişmezlik, bireylerin algılarını geçmiş deneyim ve yaşantılarını da göz önünde bulundurarak yorumlamalarını sağlar. Böylece bireyler, hangi ortamda olursa olsun belli kavram ya da olayları aynı biçimde algılarlar. Bireylerin algılanan kavramdan gelen uyaranları olduğundan farklı ya da yanlış algılaması algıda yanılsama olarak adlandırılmaktadır. Algıda yanılsama, algılanan kavram, ortam ve algılayan bireyin niteliklerine dayalı olarak oluşabilir. Algılanan kavramın oluşturduğu yanılsama genellenebilir nitelik taşıyabilir, her birey benzer bir algıda yanılsama durumu yaşayabilir. Ancak bireyden kaynaklanan yanılsamalar bireysel özellik gösterdiği için değişkenlik göstermektedir. Dolayısıyla resim algıda bir yanılsama oluşturmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum